Hyppää sisältöön

Salolainen: Suomi ei ole sodassa Afganistanissa

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Pertti Salolaisen mukaan Afganistanissa käydään sotaa, mutta Suomi ei kansainvälisen oikeuden mittapuun mukaan ole sodassa. Uudet saksalaisarviot kuvastavat Salolaisen mielestä Afganistanin taistelujen entistä rajumpaa luonnetta. Epämääräisyys käsitteissä kuitenkin jatkuu.

Salolainen (kok.) sanoo ymmärtävänsä Saksassa käydyn Afganistan-keskustelun lähtökohtia

- Mitä Saksaan tulee, heillä on tietysti toisen maailmansodan jäljiltä aikamoinen krapula sanan "sota" käyttämisestä. Mutta kyllä se, että sielläkin on menty tällaiseen pidemmälle menevään luonnehdintaan, tietysti viittaa siihen, että taistelut ovat saaneet rajumman luonteen Afganistanissa, Salolainen katsoo.

Salolainenkin on valmis puhumaan sodankäynnistä Afganistanissa, mutta tietyin varauksin.

- Kun seurataan asiaa ulkoapäin niin voidaan sanoa, että siellä käydään sotaa. Varsinkin kun katsoo niitä muotoja, joita taistelut ovat saaneet pahimmilla paikoilla Helmandissa. Tietysti voidaan sanoa, että siellä käydään sotaa. Mutta onko se kansainvälisen oikeuden kannalta varsinainen sota, se on jo toinen kysymys.

Suomalaistutkijat herättelivät viime vuoden lopulla keskustelua siitä, onko Suomi sodassa osallistuessaan Afganistanin operaatioihin. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen kuitenkin torjuu näkemyksen.

- Ainakin Suomi on mukana sodanomaisissa taisteluissa. Mutta olemmeko muodollisesti kansainvälisen oikeuden kannalta sodassa, niin mielestäni emme ole, hän sanoo.

Salolainen muistuttaa, etteivät Saksankaan johtajat määrittele yksiselitteisesti Saksan olevan sodassa.

- Liittokansleri Merkel ei sano ihan selvästi, että tämä nyt on sota. Hän sanoo että se on "sodankäyntiä tai sotaa". Eli epämääräisyys näissä käsitteissä jatkuu, Salolainen pyörittelee.