Saksalaispoliitikot: Sodassa ollaan

Saksassa keskustelu Afganistanin operaatiosta kiihtyy. Tässä kuussa jo seitsemän saksalaissotilasta on saanut surmansa Pohjois-Afganistanissa. Maan johtavat poliitikot alkavat jo käyttää sanaa sota puhuessaan Afganistanin kriisistä.

Kuva: YLE

Saksassa kansalaiset vastustavat ankarasti maan osallistumista Afganistanin sotatoimiin. Poliitikoilla on täysi työ selvittää, miksi Saksan tulee olla mukana rauhanturvaamisoperaatiossa.

Saksa on Afganistanin pohjoisosan johtovaltio, samalla alueella operoivat myös suomalaiset sotilaat. Saksan hallitus alkaa pikku hiljaa puhua tilanteesta sen oikealla nimellä.

- Tässä on kyse arkikielellä sanottuna sotatoimista tai sodasta. Vaakakupissa on Saksan, Euroopan ja maailman turvallisuus, selvitti liittokansleri Angela Merkel valtiopäivillä viime viikolla pitämässään puheessa.

Vilkasliikkeinen puolustusministeri Karl-Theodor zu Guttenberg ehti kuitenkin ensin. Jo viime syksynä hän käytti ilmaisua "sotaa muistuttava tilanne". Nyt zu Guttenberg menee vielä pidemmälle ja sanoo, että kansankielellä kyse on sodasta.

Ongelma sanassa "sota" on sekä juridinen että moraalinen. Toisen maailmansodan aloittanut Saksa ei haluaisi enää sotiin osallistua.

Afganistanissa on kuitenkin kaatunut jo lähes 50 saksalaista sotilasta. Sellaista määrää on vaikea perustella kotimaassa perinteiseen rauhanturvaamisoperaatioon osallistumisella.