1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suojelusenkeli

Enkelillä ei välttämättä ole siipiä

Moni suomalainen uskoo enkelien olemassaoloon. Erityisesti uskotaan suojelusenkeleihin. Niiden koetaan varoittavan vaarasta tai suojelevan vaikkapa onnettomuustilanteissa.

Kuva: YLE / Heikki Haapalainen

Sairaalapastori Kati Häkkinen kuuluu enkeleihin uskovien joukkoon.

- Kyllä minä uskon, suojelusenkeliin erityisesti. Uskon suojelusenkelini olevan esimerkiksi autossa matkalla mukana. Uskon suojelusenkelien olevan myös läheisteni turvana, Kati Häkkinen sanoo.

Enkelien ajatellaan olevan valkopukuisia hahmoja, joilla on siivet.

- Raamatussa puhutaan valkopukuisista miehistä, mutta ei mainita siipiä. Ehkä ajatus siivistä liittyy suojelemiseen, enkeli ottaa ihmisen siipiensä suojaan, Kati Häkkinen pohtii.

Sairaalapastorin työssään Kati Häkkinen kuulee aika ajoin tarinoita enkeleistä.

- Yleensä enkelihavainnot liittyvät tilanteisiin, joissa ihminen on ollut hyvin lähellä kuoleman rajaa. Siellä on ollut vastassa valkopukuinen hahmo, jonka on ajateltu olevan nimenomaan enkeli, Kati Häkkinen kertoo.

- Elämän ja kuoleman tilanteissa ihminen kokee olevansa heikoilla ja hakee, suorastaan pyytää apua enkeleiltä. Enkelien apua voi silloin pyytää sellainenkin ihminen, joka ei muutoin ajattele olevansa erityisen uskonnollinen toimissaan, kertoo Kati Häkkinen.

Enkeli koetaan harvoin pelottavaksi

Yleensä ihmiset eivät koe enkelin kohtaamista pelottavana asiana.

- Se on hyvin turvallinen, suojelusta antava tilanne. Jos se kuitenkin tulee eteen hyvin yllättäen, se voi vähän säikäyttääkin. Ihminen saattaa jopa miettiä, onko menettänyt järkensä. Mutta yleensä enkelin läsnäolo koetaan lohduttavana asiana, sanoo sairaalapastori Kati Häkkinen.

Vuonna 2001 julkaistun tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista uskoo että enkeleitä on olemassa.

- Ihminen ei halua elää pelkästään oman itsensä ja järjen varassa. Enkeleitä tarvitaan. Ne ovat hyviä, suojelevia hahmoja. Ehkä siksi usko enkeleihin on säilynyt meidänkin ajassamme vahvana, Kati Häkkinen pohtii.