1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jarkko Laine

Basso jytkää myös eläkeläishifistelijälle

Porissa on maan mittakaavassa laaja hifistelykulttuuri. Autoihin, mopoautoihin ja jopa veneisiin asennetaan plasmaruutuja, dvd-soittimia ja bassoa jytkiviä äänentoistolaitteita. Hifistelijöitä löytyy eläkeläisistäkin.

Jarkko Laine
Hifikonexin toimitusjohtaja Jarkko Laine.
Hifikonexin toimitusjohtaja Jarkko Laine.YLE / Mari Itkonen

Hifikonexin yrittäjä Jarkko Laineen Audista löytyy kahdeksan vahvistinta, navigaattori, dvd-soitin, bluetooth, digiboksi ja niskatukitelevisiot. Silmäterän uusi laitteisto on maksanut yhteensä 14 500 euroa ja nahkaverhoilu puolestaan kustansi 10 000 euroa. Laskunmaksuun osallistui kuitenkin maahantuojakin, sillä autoa kierrätetään alan messuilla.

- Kyllä tästä saa ylpeä olla. Tätä ollaan nyt puoli vuotta rakennettu ja se on ollut esillä jo useammilla alan messuilla, vaikka valmiiksi saatiin kaikki vasta pääsiäisenä.

Papatkin hifistelee

Porissa on hifi-varustelun harrastajia maan mittakaavassa Laineen mukaan paljon. Hän nimeää Porin jopa maan johtavaksi hifikaupungiksi. Harrastajia on nuorista aina eläkeikäsiin saakka.

- Kyllä meillä on asiakkaina kuusikymppisiäkin. Ja ei näitä laiteta pelkästään autoihin, vaan eilen just esimerkiksi laitettiin kunnon poppikoneet veneeseen, Laine kertoo.

Asiaan vihkiytymättömälle harrastus saattaa näyttäytyä pelkkänä rahan tuhlauksena, mutta yrittäjä Jarkko Laine näkee harrastuksessa myös mahdollisuuden säästämiseen.

- Jälkikäteen uuteen autoon saa asennettua hifi-laitteet jopa neljänneksellä siitä hinnasta minkä joutuisi maksamaan jos tilaisi vastaavat laitteet autonvalmistajalta. Ja hinnat on tullut näissä laitteissa hurjaa vauhtia alas. Esimerkiksi mopoautoon saa asennettua laadukkaat äänentoistolaitteet noin 500 eurolla.

Päät tarvii kääntyä

Hifilaitteita asennetaan myös kilpailumielessä. Harrastajat kiertävät autoinensa äänenpainekisoissa, joissa mitataan puhtaasti sitä mikä auto soi lujiten. Toinen kilpailuluokka on sellainen jossa mitataan äänen laatua ei pelkkää voimakkuutta.

- Se on kuitenkin pieni prosentti harrastajista, joille auto on vain näyttely- ja kisakappale. Etenkin nuoriso haluaa hifilaitteita autoihinsa puhtaasti sen takia, että saa kaduilla päät kääntymään, Laine naurahtaa.

Lähteet: YLE Satakunta / Mari Itkonen

Lue seuraavaksi