Pihoilla ja parvekkeilla voi nähdä jo kukkaloistoa

Ensimmäiset kevätkukat ovat ilmestyneet pihoille ja parvekkeille jo maaliskuun lopussa. Esimerkiksi orvokki kestää pakkasta erittäin hyvin.

kukat
Orvokkeja
Orvokit ovat voineet jäätyä kymmeniä kertoja ennen päätymistä myyntiin.YLE Etelä-Karjala

Auringon alkaessa lämmittää ovat monet kukkien ystävät istuttaneet ensimmäiset kukat pihoille ja parvekkeille. Lappeenrantalaisen Viherkeitaan kauppiaan Martti Käiväräisen mukaan orvokin ohella ruukkunarsissi kestää hyvin yöpakkasia.

- Ruukkunarsissi kestää jopa kymmenen asteen pakkasta. Orvokit meillä ovat olleet ulkona jo maaliskuun lopulta saakka eikä niitä ole peitetty hallaharsoilla ollenkaan. Nyt meillä on myynnissä ensimmäiset pelargoniat, lobeliat ja samettikukat eli siitä se lähtee laajenemaan, Käiväräinen sanoo.

Käiväräisen mukaan orvokit ovat voineet mennä jäähän kymmeniä kertoja ennen myyntiin tuloa.

Parvekkeella kausi alkaa aiemmin

Maan tasossa pelargoniat, marketat, petuniat ja lobeliat kestävät kolmea pakkasastetta hyvin. Parvekkeilla kukat voivat pärjätä pihapuutarhoja aiemmin.

- Ylempänä parvekkeella on vähemmän pakkasta ja kukat kestävät siellä ilman lasejakin.

Parvekekukkien siirtelyä yöksi parvekkeelta sisälle Käiväräinen pitää tarpeettomana, vaikka yölämpötila on päivää matalampi.

- Kukat voi peittää vaikka pahvilaatikolla yöksi.

Mikä tahansa kukka alkaa pärjätä pihalla kesäkuussa.

- Sanonta menee, että ei hallanarkoja kasveja ennen kesäkuun 10. päivää. Useissa seurakunnissa aloitetaan kuitenkin jo kesäkuun alkupäivinä, kun he katsovat pitkän ajan sääennusteita.

Lähestyväksi äitienpäiväksi kauppias antaa vinkin.

- Ruukkuruusut kannattaa heti äitienpäivän jälkeen siirtää pihalle valoisalle paikalle, sillä ruusut kestävät kylmyyttä paremmin kuin asuinhuoneiston korkeaa lämpötilaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala