Iäkkäät autoilevat luultua turvallisemmin

Iäkkäät kuljettajat pärjäävät liikenteessä varsin hyvin, ilmenee Liikenteen turvallisuusviraston Trafin tutkimuksista. Ongelmat näyttäisivät lisääntyvän vasta, kun kuljettaja on yli 85-vuotias. Tulevaisuudessa iäkkäiden kuljettajien lukumäärä kasvaa.

Kotimaa

Iäkkäät kuljettajat selviävät liikenteessä ilman vahinkoja ja rikkomuksia huomattavasti uusia kuljettajia useammin. Vuoden aikana yli 65-vuotiaista 88 prosenttia pärjää vahingoitta ja rikkomuksitta. Nuorista kuljettajista vastaava osuus on 58 prosenttia.

Liikennemenestystä kuvaavan indeksin mukaan ongelmat näyttävät lisääntyvän vasta yli 85-vuotiailla kuljettajilla.

Ikäkuljettajien selviytymistä tarkasteltiin Valmixa Oy:n tekemällä kyselytutkimuksella. Tutkimuksen tavoitteena on kehittää indeksi, jota sovellettaisiin ikäkuljettajien seurantaan kaikissa Pohjoismaissa.

Autoilevien ikänaisten määrä kasvaa

Iäkkäitä kuljettajia on tulevaisuudessa entistä enemmän. Ennusteen mukaan etenkin yksin asuvien yli 70-vuotiaiden ajokortillisten naisten määrä lisääntyy voimakkaasti. Ajokortin haltijoiden tulevaa ikäjakaumaa selvitettiin Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuksessa.

Helsingin yliopistossa seurattiin, miten iäkäs kuljettaja oppii käyttämään automaattivaihteista autoa. Tulosten mukaan siirtyminen automaattivaihteisiin sujuu helposti ja turvallisesti ainakin, kun tarjolla on opastusta.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin julkaisemissa tutkimuksissa kartoitettiin ikäkuljettajien määrää, ajotaitoa ja liikenteessä selviytymistä.

Lähteet: YLE Uutiset