Romanialaiskerjäläiset hakevat turvapaikkaa Suomesta

Romaniasta tulleet romanikerjäläiset ovat ryhtyneet hakemaan turvapaikkaa Suomesta. Helsinki-Vantaan lentoaseman poliisille on huhtikuun aikana turvapaikkahakemuksen jättänyt 53 romanialaista.

Kotimaa
Romanialaiskerjäläinen kadulla Helsingissä
YLE

Osa romanialaisista on juuri maahan tulleita, osa taas on kertonut olleensa jo Suomessa kolmisen viikkoa ja tulleensa sen jälkeen hakemaan turvapaikkaa lentoaseman yksiköstä, kertoo komisario Tapio Santonen Liikkuvan poliisin lentoasemayksiköstä.

- He ovat ilmeisesti kuulleet, että voivat hakea turvapaikkaa ja sitä myöten sitten tehneet nämä turvapaikkahakemukset. Tänään viitisen kappaletta, tulivat ihan henkilöautolla.

EU-maasta tulleina heillä ei ole oikeutta turvapaikkaan, mutta hakemuksen käsittelyajan he saavat kuitenkin asua vastaanottokeskuksessa ja saavat sosiaaliavustuksena henkilöä kohden 292 euroa kuukaudessa, jos joutuvat hankkimaan ruokansa itse tai 87 euroa kuukaudessa jos vastaanottokeskuksessa on ruokapalvelut.

Huhtikuussa turvapaikkaa hakeneiden romanialaisten määrä on yhtä paljon kuin maahanmuuttovirasto tilastoi heitä koko viime vuoden ajalta. Helsingin vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä 41 romanialaista turvapaikanhakijaa.

Johtava asiantuntija Jarmo Räihä Helsingin sosiaalivirastosta on puheenjohtajana työryhmässä joka pohtii katukerjäämisen lieveilmiöiden suitsimista. Hänen mukaansa romanialaiset turvapaikanhakijat voivat voittaa turvapaikkahakemuksella noin kuukauden sosiaaliavun.

- Turvapaikanhakijoille on toimeentulotuki sen ajan, kun hakemusta selvitetään ja se kestää Helsingissä varmaan 3 - 4 viikkoa. Osa heistä kerjää samalla tuolla Helsingin kadulla. Sitä on vaikea näyttää toteen, mutta tällainen käsitys meillä asioista on, Räihä sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset