1. yle.fi
  2. Uutiset

Päijäthämeläiset edustajat kiistelivät Reumasairaalan syyllisten etsimisestä

Päijäthämäläiset kansanedustajat ovat eri mieltä siitä, pitäisikö Heinolan Reuman sairaalan konkurssiin etsiä syyllisiä. Hallituspuolueissa halutaan katsoa eteenpäin, oppositiossa asia halutaan selvittää perusteellisesti. Reuman hoitoa koskeva välikysymys puhutti eduskuntaa keskiviikkona iltaan asti.

nivelreuma

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Rehulan (kesk.) mukaan Reumasairaalan konkurssin syyllisten etsintä ei tässä tilanteessa auta muuta kuin ehkä kenties helpottaa jonkun poliitikon omaatuntoa.

Rehula uskoi hallituksen ministerien löytävän ratkaisut reumapotilaiden hätään.

-Uskon että he tietävät mitä tekevät ja tavoittelevat nykyolosuhteissa parasta mahdollista lopputulosta, niin että tuohon aitoon hätään ja huoleen pysytään vastaamaan niin hyvin kuin näissä olosuhteissa mahdollista on, sanoi Rehula välikysymyskeskustelussa.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd) puolestaan on toista mieltä. Hän vaati selvitystä siitä, mitä on tapahtunut.

-Tässä on tullut esiin kaikenlaisia epäselvyyksiä ja väitteitä siitä, että mitä on Kansaneläkelaitoksen, Raha-automaattiyhdistyksen ja kuntien rahoilla tehty.Yksi tapa selvittää asia on erityistilintarkastus. Se, että eritystilintarkastuksessa selvitetään se miten julkisia varoja on käytetty ja miten julkinen systeemi on toiminut kun ei ole edes selvyyttä siitä onko tämä ollut julkinen laitos tämä Kansaneläkelaitoksen hallitsema Reumasäätiö vai eikö ole ollut.

Skinnari peräsi myös sitä, milloin sosiaali- ja terveysministeriöltä tulee selkeät päätökset siitä millä tavoin esimerkiksi Heinolan Reuman tiloihin tai mihin tiloihin reuman hoito Suomessa tullaan järjestämään.

- Kyllä tämä asia on todella huonosti hoidettu. Kun netistä katsoo reumasairaalan sivuja, siellä lukee ottakaa yhteyttä konkurssipesään. Miten tällä tavalla voidaan tällaisessa tilanteessa suhtautua niihin ihmisiin, jotka meihin kansaedustajiin ottavat yhteyttä, että miten heidän oma tai lastensa hoito järjestetään.

Kokoomuksen Tuija Nurmi muistutti, että hän teki vuosina 2007, 2008 ja 2009 talousarvioaloitteen juuri kahdesta miljoonasta eurosta, jotta kunnat voisivat ostaa palveluja Reumasäätiön sairaalasta.

Nurmi myönsi, että kahdella miljoonalla ei olisi voitu pelastaa Reuman sairaalaa. Summalla olisi kuitenkin voitu voittaa aikaa siihen, että sairaalan alaajo olisi voitu hoitaa inhimillisesti.

- Mielestäni asioita ei ole hoidettu parhaalla mahdollisella tavalla ja meillä täytyy olla voimaa myöntää se ja sen jälkeen ryhtyä tekemän parhaamme niin kuin hallitus nyt haluaa.

Nurmi ihmetteli sitä miksi asiaan ei ole varauduttu aikaisemmin kun jo 80-luvulta asti on tiedetty, että keskussairaaloihin hajautetaan reuman hoitoa.

Nurmen mielestä Heinolan Reuman sairaala olisi voinut toimia erittäin vaativan hoidon osaamiskeskuksena.

-Nyt halutaan keskittää asioita. Nyt reuman hoito on ollut keskitettynä Reuman sairaalaan. Tässä tapauksessa keskittäminen tarkoittaa, että yhden keskuksen sijaan keskitetään reuman hoito kolmeen keskukseen.

- Muualla maailmassa erityisosaamista ja tällaisia yksiköitä kuin Reuma tuetaan, meillä ei.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta reuman hoitoa koskevan välikysymyksen pohjalta torstaina.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi