1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirsikkapuut

Kirsikkapuiden istutus Aurajoen rantaan alkaa

Kirsikkapuistojen rakentaminen Aurajokirantaan alkaa keskiviikkona. Tiistaina vastaanotettiin noin sata tainta eli puolet tilatuista taimista. Eri aikaan kukkivia puita tulee yli 200.

kirsikkapuut
Kirsikkapuu kukkii näyttävästi.
Kirsikkapuu kukkii näyttävästi.AP Graphics Bank

Ensimmäiset puut istutettiin Tuomiokirkon viereiseen Jokipuistoon. Paikka oli Turun kiinteistöliikelaitoksen viheraluepäällikön Lauri Laineen mukaan mitän sopivin.

- Tässä vieressä, nykyisen Sibeliusmuseon tontilla oli Pietari Kalmin perustamana, Suomen ensimmäinen kasvitieteellinen puutarhassa, Laine valistaa.

Osittain tästä syystä, tälle kohtaa Aurojoen vartta tulee myös suurin kattaus erilaisia nyt istutettavia puita. Mukana on muun muassa Pilvikirsikkaa ja Tokionkirsikkaa.

Laineen mukaan tämän ja ensi viikon aikana saadaan maahan nyt tulleet noin sadan taimen erä. Sen jälkeen on vuorossa Virginiantuomen talkooistutukset rautatiesillan pohjoispuolella, ylioppilaskylän kohdilla.

- Pari sataa istuttajaa ilmeisesti tarvitaan. Tästä tosin tiedotetaan vielä erikseen.

Kasvaako vai ei?

Kirsikkapuita tulee pieneksi ryppäiksi Aurajokivarteen alajuoksulta Koroistenniemen reunoille asti. Yhteensä puita istutetaan 222 kappaletta. Eri lajeja on vajaat pari kymmentä, jotka kukkivat keväällä eri aikaan oman lajityyppinsä mukaan.

Kirsikkapuut ovat kasvaneet Ruotsissa, missä kasvuolosuhteet ovat lähellä Turussa vallitsevia. Silti hanke on saanut kritiikkiä, jonka mukaan puut on muun muassa valittu väärin. Kritisoijien mukaan varsinaisia koristekirsikoita on vain kolmasosa ja joukossa on luumuja sekä tuomilajeja. Lisäksi on epäilty kestävätkö puut Turun ososuhteita.

- Me uskomme ja meillä on vahva tietämys, että kyllä nämä puut täällä menestyvät. Toivomme toki, että ne säilyvät, eli niiden annetaan kasvaa rauhassa, Laine toteaa.

Kritiikkistä Laine heittää, että se on hyvää sparrausta.

- Silloin me pystymme skarppaamaan ja tekemään asioita oikein.

Laine arvelee, että ensimmäiset kirsikankukat nähdään jo tänä vuonna. Varsinaiseen loistoon uudet puut pääsevät hänen mukaansa ensi vuonna.

Varrelle virran

Lauri Laineen mukaan kirsikkapuiden tarkoitus on paitsi ilahduttaa kaupunkilaisia, myös saadaa ihmiset arvostamaan Aurajoenvartta entistä enemmän.

Lounastunnille Aurajoen vartta kävelleet Minna Piispanen ja Jani Eriksson pitivät uusien puiden tuloa hyvänä ideana.

- Vaikka tämä on jo nyt kaunis, niin ehkä se kaipaa näitä puita, Piispanen puntaroi.

Sisänä kirsikkapuut eivät tule muuttamaan kaksikon kävelytottumuksia, he käyttävät joenvartta jo nyt paljon.

Aurajoen kirsikkapuutarha -hanke tullaan toteuttamaan pääosin kaupungin varoilla. Hanke käynnistyi eräiden yksityistahojen ilmoitettua halustaan lahjoittaa kukkivia puita kaupungille.

Kirsikkapuutarhasuunnitelma on laadittu ympäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimiston maisema- ja miljöösuunnitteluosastolla. Suunnitelman lähtökohtana on mahdollisimman monipuolisen, liikuntaan innostavan reitin luominen.

Suunnitelmassa osoitetaan joen yläjuoksulle, mm. Nummenrantaan, kirsikkapuuryppäitä, joiden puuyksilöt olisivat istutushetkellä niin pieniä, että ne voitaisiin saatella kasvamaan käsivoimin. Tarkoitus on päästää kaupunkilaiset ja heidän järjestönsä osallistumaan jokivarren kaunistamiseen.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi