1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työsulut

Työsulun vaikutuksia hankala arvioida

Elintarviketyönantajien maanantai-illaksi julistama työsulku näkyy vaihtelevasti Keski-Pohjanmaalla. Alueella työt pysähtyvät ainakin osittain lihatalo Snellmannilla Pietarsaaressa ja Pöntiön lihatuotteella ja leipomoissa Himangalla. Pouttu ei osallistu työsulkuun lainkaan.

Kuva: YLE / Petri Kuikka

Snellmanin toimitusjohtajan Martti Vähäkankaan mukaan heillä työsulun vaikutus on vähäinen, koska neljä viidestä työntekijästä ei kuulu liittoon.

- Ainoastaan tuotannon alkupäähän eli teurastukseen sululla on jonkinlaisia vaikutusta. Valmisruuat ja lihanjalostus pyörivät normaalisti, kertoo toimitusjohtaja Vähäkangas.

Varsin poikkeuksellisen työsulun alkaminen varmistui, kun elintarviketyöntekijät hylkäsivät valtakunnansovittelija Esa Lonkan sovintoesityksen maanantaina. Työsulun piiriin kuuluvat kaikki Elintarviketyönantajaliiton jäsenyritykset meijereitä ja panimoita lukuun ottamatta. Työnantajat aikovat kuitenkin teettää liittoon kuulumattomilla töitä niin, että muun muassa kysytyimpien tuotteiden saanti turvataan.

Sovintoesityksen hylänneen työntekijäjärjestön mukaan esitys ei sisältänyt heille välttämättömiä parannuksia työehtosopimuksiin, vaan heikennyksiä työehtoihin.

Keväänmittainen riita

Elintarvikealan työriita on käynyt kevään aikana poikkeuksellisen korkeilla kierroksilla. Neuvottelujen kireää ilmapiiriä kuvaa se, että työnantajapuolen Elintarviketeollisuusliitto nosti pöydälle työsulun. Viimeksi elintarvikealalla työsulkua on käytetty 90-luvun alun lamassa.

Työsulkua on perusteltu vastauksena työntekijäpuolen lakkoaseelle. Elintarviketyöläiset ovat olleet työriidan aikana lakossa jo kaksi kertaa ja kolmas lakko uhkaa vapun jälkeen. Työnantajan työsulku pysäyttäisi työt ja palkanmaksun muun muassa leipomoissa sekä valmisruoka- ja makeisteollisuudessa.

Elintarviketyöläisten mukaan neuvotteluissa ovat hiertäneet erityisesti työaikakysymykset, joita työntekijäpuoli on pitänyt heikennyksinä. Elintarviketeollisuusliiton mukaan uuden työaikamallin lähtökohtana on ollut sunnuntaikaupan avaaminen.

Kiistaa on ollut siitä, kuinka vapaaehtoisia työaikajoustot olisivat. Työaikojen ohella kiistellään tietysti myös palkoista. Tällä sopimuskierroksella palkankorotukset ovat jääneet kuitenkin yleisesti vaatimattomiksi.