Hyppää sisältöön

Lakeudelta kajahti suomalaista mediahistoriaa

Nivalassa tehtiin 25 vuotta sitten suomalaista radiohistoriaa. Radio Lakeus aloitti ensimmäisenä kaupallisena paikallisradiona lähetyksensä 27.4.1985. Ohjelmia tehtiin pioneerihengellä. Tekijöillä riitti intoa ja päivät venyivät pitkiksi.

Sennheiser-mikrofoni, National Panasonic-stereomikrofoni, Benefon-matkapuhelin ja Neumann-mikrofoni. Kuva: YLE / Jouni Koutonen

Vaikka helsinkiläinen Radio City yrittääkin usein omia ensimmäisen paikallisradion titteliä itselleen, varsinaisia pioneereja olivat nivalalaiset. Taajuudella 90,8 megahertsiä, nivalalainen Radio Lakeus lähetti paikallisohjelmaa yli neljän vuoden ajan. Alusta lähtien mukana ollut Airi Hakala muistelee lämmöllä Radio Lakeuden aikaa.

- Radion perustaminen oli iso juttu Nivalalle. Sitä oli itsekin jonkinlainen julkimo. Kun aamulla käveli kylän läpi kaupungintalon alakerrassa olleeseen studioon tunsi olevansa ihmisten silmätikkuna. Mutta oli mukavaa olla tekemässä mediahistoriaa, muistelee Hakala.

Paikallisradiot muuttivat työtapoja

Paikallisradiot muuttivat täysin aikaisemmat työtavat. Aiemmin radiokenttä oli ollut täysin Yleisradion hallussa, joka teki ohjelmia isolla porukalla ja raskaalla kalustolla.

- Ensimmäistä kertaa Suomessa tehtiin radiota kevyellä tekniikalla, toimittaja huolehti yksin myös tekniikasta, sanoo Airi Hakala.

Paikallisradiotoimittajan päivä saattoi olla pitkä, mutta sitä ei surtu.

- Olin tullut äitiysloman jälkeen töihin. Työpäivän päätteeksi saatoin ottaa mieheni kuskiksi ja lähdin Reisjärvelle jutun tekoon imettäen tytärtäni takapenkillä. Haastattelin ihmisiä illalla ja yötä myöten kohti Nivalaa ja aamulla taas aikaisin töihin.

Lampaankello ei kilissyt tarpeeksi

Radio Lakeuden takana oli varakas kotiseutuyhdistys Nivala-seura. Radiomainos oli täysin uusi mainonnan muoto ja nivalalaiset mainokset saattoivat olla omintakeisia.

- K-kauppias käveli lihatiskin takaa studioon, lampaankello kilahti ja kauppias huikkasi viiksiensä takaa päivän jauhelihatarjouksen, hekottelee Hakala.

Lampaankello oli Radio Lakeuden tunnus mainoksille. Kello ei kuitenkaan kilissyt tarpeeksi mainosmarkkoja radion kassaan.

- Mainokset otettiin hyvin vastaan, mutta kello ärsytti kuuntelijoita. Siihen aikaan ei ollut erillisiä tunnareita, lampaankellosta kuitenkin luovuimme muistaakseni jossain vaiheessa.

Radio Lakeus lähetti omintakeista radio-ohjelmaa neljä vuotta, tämän jälkeen toiminta loppui kannattamattomana.

- Kuuluvuusalue oli liian suppea. Ajatuksena oli myös hyödyntää Nivala-lehden toimittajia ohjelmanteossa, mutta vastarinta oli liian suurta. Teosta- ja Gramex-maksut olivat myös niin suuria, että musiikin soittoa oli rajoitettava, erittelee Airi Hakala syitä Radio Lakeuden sammumiseen.

.
.