Pohjalaisyritykset säntillisiä laskunmaksajia

Valtakunnallisen maksuviivetutkimuksen mukaan Pohjanmaan maakunnassa oli alkuvuonna suhteellisesti vähiten perinnässä olevia yrityksiä. Pienimmistä yrityksistä perinnässä oli vain harva, kun taas isoista firmoista joka neljännellä oli maksuviiveitä.

Perintätoimistot ja luottotietopalvelu

Tammi-maaliskuun aikana Pohjanmaan maakunnassa perintää kohdistui 574 yritykseen, eli vain 4,41 prosenttiin yrityksistä. Pohjanmaalla on yhteensä 13008 yritystä. Maakuntien vertailussa tilanne Pohjanmaalla oli maan paras. Koko maassa perintätoimia kohdistui alkuvuonna 26 810 yritykseen eli 7,58 prosenttiin kaikista toimivista yrityksistä (yht.353 532).

Majoitus- ja ravitsemistoiminta heikoin

Toimialaryhmien vertailussa heikoiten pärjäsi sekä maakunnassa että valtakunnan tasolla majoitus ja ravitsemistoiminta . Näiden yritysten osuus perinnässä olleista oli suurin. Vähiten perintää puolestaan kohdistui Pohjanmaalla rahoitus- ja vakuutustoimintaa-, alkutuotantoa sekä kiinteistöalan toimintaa harjoittaviin yrityksiin.

Isot viivyttelivät pieniä useammin

Pohjanmaalla perinnässä oli alkuvuonna jopa joka neljäs iso yritys. Yli 100-henkilöä työllistävistä yrityksistä 28 prosenttia oli alkuvuonna ollut perinnässä, kun taas kaikkein pienimmistä vain alle 4 prosenttia. Pohjanmaan pienyrityksten maksuviivetilanne oli koko maan paras. Kokoluokan 0-4 työllistävistä yrityksistä perinnässä oli vain 3,77 prosenttia.

Pohjalaisilla hyvä asema

Maakuntien maksuviivevertailussa toiseksi parhaiten pärjäsi Keski-Pohjanmaa (5,83 %). Myös Etelä-Pohjanmaalla jäätiin alle maan keskiarvon (6,03 %).

Tiedot perustuvat Intrum Justitia Oy:n ja JM Tieto Oy:n julkaisemaan Valtakunnalliseen maksuviivetutkimukseen.