1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmapallot

Ilmapallo ilahduttaa isoja ja pieniä

Vappu on tuonut jälleen ilmapallot katukuvaan ja kauppaliikkeisiin. Monen mielestä vappu ei edes ole vappu ilman ilmapalloja, ja etenkin lapsille ne ovat tärkeitä.

Kuva: YLE / Sarah Laukkanen

Ilmapallokaupassa nimenomaan vappu on vuoden parasta sesonkiaikaa, tietää joensuulaisen Pallo-Petterin yrittäjä Jussi Könönen.

- Vappuna myydään paljon nimenomaan määrässä, mutta ei niinkään hinnassa. Muihin juhliin valitaan ehkä vähän arvokkaampia palloja. Meilläkin on onneksi pikkuhiljaa yleistymässä maailmalta tuttu tapa, että vaikkapa hääjuhlapaikka voidaan somistaa ilmapalloilla, Jussi Könönen kertoo.

Ilmapallokitaroita, eläimiä ja autoja

Nykyisin ilmapallo voi olla melkein minkä muotoinen tahansa. Suosittuja ovat sarjakuvista tutut hahmot, samoin erilaiset eläimet tai vaikkapa kitaran muotoiset. Materiaalit ovat nekin muuttuneet vuosien saatossa.

- Bubbles-pallo on uusin keksintö tällä alalla. Siinä on kumipallon ja foliopallon hyvät ominaisuudet samassa; se on kestävä, siinä ei ole ryppyjä, siinä on hyvä noste eli se pysyy terhakasti ilmassa. Kumipallot, vinyylipallot ja foliopallot, siinä sitä valikoimaa nykyisin alkaa olla, Jussi Könönen selvittää.

Ilmapallo voidaan täyttää heliumilla tai ilmalla. Helium-täytteinen pysyy itse kauniisti koholla, ilmatäytteinen ei sitä tee. Vuosikymmenten takaisesta vedyllä täyttämisestä on vaarallisuuden takia luovuttu.

Miten ilmapallo säilyy parhaiten?

Ilmapallo kuuluu vappuun tai juhlapäivään, mutta oikeissa olosuhteissa siitä on iloa pitempäänkin.

- Pallon täyttömäärä on tärkeä seikka, samoin se ettei lämpötila kovinkaan paljon muutu. Parasta olisi täyttää pallo normaalissa huonelämpötilassa ja sen jälkeen myös pitää se siinä. Isot lämpötilamuutokset ovat ilmapallolle huono juttu, Jussi Könönen tähdentää.

Montako ilmapalloa mahtuu autoon?

Isompia juhlia tai merkkipäiviä varten ilmapalloja kannattaa hankkia suurempi määrä, jotta juhlapaikan somistukseen saadaan näyttävyyttä ja ilmettä. Pallot voi hankkia ja toimittaa juhlapaikalle vaikka jo edeltävänä päivänä. Mutta kuinka monta ilmapalloa tavalliseen henkilöautoon täytettynä mahtuu?

- Jos tavallisesta kumipallosta puhutaan niin sanoisin että noin viisikymmentä, vastaa asiaan perehtynyt Jussi Könönen pilke silmäkulmassa.