1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. papit

Kirkkoherranvaali vauhdittaa oppikeskustelua

Kokkolassa toukokuussa pidettävä suomalaisen seurakunnan kirkkoherranvaali on saanut seurakuntalaiset liikkeelle. Vaalisaarnat kiinnostavat ja seurakuntalaiset keskustelevat.

Kirkkoherra Erkki Murtomäki siirtyy eläkkeelle syksyllä, lokakuussa. Kuva: YLE / Kalle Niskala

Ensimmäistä vaalisaarnaa kuunteli kaupungin kirkossa yli kolme sataa seurakuntalaista eli lähes kaksi kertaa enemmän kuin tavallisena arkisunnuntaina.

Kirkkoherran tehtävä kiinnostaa ja kirvoittaa keskustelua, mutta tehtävästä syksyllä eläkkeelle jäävä kirkkoherra Erkki Murtomäki muistuttaa, että tavallinen toimistobyrokratia lohkaisee aimo-osan työpäivästä.

Murtomäen päivä alkoi keskiviikkona työkokouksella ja siihen liittyvällä hartaushetkellä. Seurakunta on työpaikka työpaikkojen joukossa, kirkkoherralla on 60 suoraa alaista. Lisäksi kirkkoherralla on osittainen työnjohtovastuu yhtymän yhteisistä työntekijöistä. Kehityskeskusteluja, kokouksia - maalinen byrokratia vaatii aikaa.

- Hallinto nielee työpanoksesta vuosi vuodelta enemmän jä enemmän. Se on vain yritettävä kohtuullistaa, niin että se on tasapainossa varsinaisen papin työn kanssa, Murtomäki kuvaa hallinnon kasvanutta osuutta työssään.

Hän tuli Kaarlelan suomalaisen seurakunnan palvelukseen vuonna 1983 ja siirtyi Kokkolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherraksi kymmenen vuotta myöhemmin.

- Noina Kaarlelan ensimmäisinä vuosina seurakunnan talousarvio mahtui yhdelle paperiarkille. Nyt sivumäärä on aivan toinen, Murtomäki vertaa.

Kolme jatkajaehdokasta

Lokakuussa eläkkeelle siirtyvän kirkkoherra Erkki Murtomäen paikkaa tavoittelee kolme ehdokasta. Ensimmäiselle vaalisijalle tuomiokapituli on asettanut sairaalapappi Matti Ahon, toiselle sijalle kappalainen Jouni Sirviön ja kolmannelle vaalisijalle pappi Hannele Winterin.

Reilusta paristakymmenestätuhannesta seurakuntalaisesta vähemmän kuin joka kymmenes käynee äänestämässä, mutta ehdokkaita ohjaava oikeaoppisuuskeskustelu on käynyt jo jonkin aikaa kuumana yleisönosastoilla. Tavallinen maltillinen seurakunta-aktiivikin myöntää, että vaalikuumetta on ilmassa. Ulla Nyberg osallistuu erityisesti seurakunnan lähetys- ja diakoniatyöhön. Hän oli kuuntelemassa ensimmäistä vaalisaarnaa.

- Saarna keräsi hyvin väkeä. Kyllä me keskustelemme, ketä äänestetään, mitä mieltä olemme näiden ehdokkaiden mielipiteistä.

Nyberg haluaisi tulevan kirkkoherran korostavan seurakunnallisessa työssä vapaaehtoisten asemaa ja erityisesti jumalanpalvelusta.

- Toivoisin, että ne jotka harvoin käyvät kirkossa, löytäisivät tiensä sinne. Haluaisin heidän löytävän sieltä paikkansa, jonka tuntisivat turvalliseksi, tavallaan kodiksi.

Seurakunnan johtaja korostaa kansankirkkoa. Fundamenttien ja liberaalien kirkossa riittää neuvojia. Herätysliikkeiden kanssa kirkko on löytänyt yhteiset pelisäännöt. Viimeisenä virkavuonnaan Murtomäki on joutunut ensimmäisen kerran tilanteeseen, jossa on joutunut määrittelemään sopivaisuuden rajat. Luther-säätiön rinnakkaiskirkollisuutta kansankirkko ei sulata.

- Kirkkoherran tehtävässä miellyttäminen ei ole varmaan oikea lähtökohta. Kansankirkon on julistettava sitä kirkon sanomaa, joka nousee kirkon tunnustuksesta ja Raamatusta, Murtomäki opastaa..