Matkailun tulos notkahti Lapissa

Suomen hiihtokeskukset myivät viime talvena hieman edelliskautta vähemmän hissilippuja. Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen mukaan hiihtokeskukset myivät hissilippuja tänä talvena yhteensä 50 miljoonalla eurolla.

Ruotsalainen idea voisi kenties pienentää energiakuluja myös Levillä. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Myynti oli lähes miljoona euroa vähemmän kuin edellisellä kaudella, joka puolestaan oli ennätyksellisen vilkas.

Hiihtokeskusyhdistyksen mukaan myyntiä alensivat paukkupakkaset lomakaudella sekä tulivuorentuhkakriisi huhtikuussa. Etelä-Suomessa hiihtokeskukset tekivät kuitenkin kaikkien aikojen parhaimman tuloksensa lumisen talven ansiosta.

Vaikka hiihtokeskusten tulos putoaa 2,2 prosenttia viime vuodesta, on se kaikkien aikojen toiseksi paras.

Etelä-Suomi kasvatti osuuttaan tänä talvena 18 prosenttiin. Keski-Suomen markkinaosuus pysyi 23 prosentissa ja Pohjois-Suomen osuus myynnistä putosi odotetusti 59 prosenttiin.

- Kun näitä verrataan viiden aikaisemman vuoden keskiarvoihin, voi toimiala olla erittäin tyytyväinen saavutettuihin tuloksiin, kertoo Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Tollet.

Joulumatkailun notkahdus näkyi safariyrityksissä

Myös ohjelmapalvelualan tulos notkahti. Lapin Safarit Oy:n safaritoimenjohtaja Rami Korhonen sanoo, että yrityksen koko tulos jää noin 12 prosenttia edellisestä talvesta - pääosin joulukuun matkailijoiden vähenemisen vuoksi.

Kevät toteutui kutakuinkin edellisvuoden tasolla ja keväällä koettiin jopa muutamia positiiviasikin yllätyksiä, kertoo Rami Korhonen.

Myös Metsähallituksen Villin Pohjolan talvi jää edellisvuodesta jonkin verran. Markkinointipäällikön Ritva Vaaralan mukaan Tuhkapilvikin haittasi loppukeväällä, mutta alkukevään pakkaskausi ei pelottanut safariasiakkaita.

- Nyt valitettavasti tässä huhtikuussa, kun tuo tuhkapilvi tuli, niin muutamaan isompaan ryhmään se vaikutti, etteivät päässeet tulemaan perille asti tänne pohjoiseen, sanoo markkinointipäälllikkö Ritva Vaarala.

Ritva Vaaralan mukaan talvi on ollut "haastava".

- Töitä on saanut tehdä kovasti. Notkahdusta on tapahtunut, mutta meillä kuitenkin selvittiin kohtuullisesti, vakuuttaa Ritva Vaarala.

Villin Pohjolan kämppien kysyntä on kotimaisten asiakkaiden osalta kasvanut ja kansainvälisellä puolella on myös mukavasti tarjouksia tehtyn, joten tulevaisuuden osalta on parempaa näkyvissä.