Katainen: Suomella tiukka linja Kreikka-neuvotteluissa

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Suomi tukee Saksan tiukkaa linjaa neuvotteluissa Kreikan tukipaketista. Katainen sanoo, että Kreikan voi pelastaa vain erittäin tiukka talouden sopeutusohjelma.

talous
Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.)
YLE

Kataisen mukaan ehdoista ei pidä tinkiä, koska "Kreikka on sotkenut itse omat asiansa."

Myös Suomen valtiovarainministeriä huolettaa uudestaan voimistunut kuohunta Kreikan ympärillä. Kataisen mukaan Kreikkaa tukeva talouspaketti on pakko saada valmiiksi muutamassa päivässä.

- Euroalueen maiden täytyy keskittää voimansa siihen, että ongelma kapseloidaan Kreikkaan eikä talouden tartuntatauti pääse leviämään, valtiovarainministeri Jyrki Katainen sanoo.

Kataisen mukaan Suomi on Saksan mukana vaatimassa erittäin tiukkoja ehtoja Kreikan tukipaketille.

- Suomi ja Saksa ovat tiukimman linjan kannattajia. Me olemme siitä tunnettuja eikä välttämättä kaikkien mielestä positiivisella tavalla, Katainen sanoo.

Katainen perustelee tiukkaa suhtautumista Kreikan tukemiseen sillä, että "Kreikka on sotkenut itse omat asiansa."

- Kreikan voi pelastaa vain erittäin tiukka talouden pelastusohjelma, samaan tapaan kuin 90-luvun alun Suomessa, Katainen vertaa.

Katainen muistuttaa, että EU-maiden apu on vain väliaikaista. Kreikan on kyettävä itse ratkaisemaan omat ongelmansa.

- Kreikan on sitouduttava niin tiukkaan uudistusohjelmaan, että normaalit rahahanat taas aukeavat maalle, Katainen sanoo.

Suomi ei kuitenkaan halua heittää riippakiveksi muodostunutta Kreikkaa ulos euroalueesta, koska siitä koituisi vain lisää epävakautta. Kataisen mielestä Kreikan erottamista vaativat "eivät näe omaa nenäänsä pidemmälle". Siksi myös Suomen on oltava hankkeessa mukana.

- Se summa, jolla olemme mukana tässä yleiseurooppalaisessa pelastusoperaatiossa, vaikka se on paljon rahaa, mutta se on kuitenkin pienempi kuin hinta, joka maksettaisiin siitä, jos Keikka menisi nurin tai että euroalue jäisi muuten huonolle kasvulle. Mikäli euroalue ei kasva, siis talous ei kasva, niin silloin ei kasva myöskään Suomen talous. Silloin hyvinvointiyhteiskunta kuihtuu ja työttömyys lisääntyy.

Lähteet: YLEUutiset / Jyri Rantala