1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lisitsyn-jutun tuomio pysyi, korvaukset alenivat

Helsingin hovioikeus on pitänyt voimassa kahden YLEn toimittajan tuomiot törkeästä kunnianloukkauksesta niin sanotussa Lisitsyn-jutussa. Oikeus kuitenkin alensi yrittäjälle maksettavia vahingonkorvauksia. Hovioikeuden ratkaisu syntyi äänin 2 - 1. Yleisradio hakee jutulle korkeimmalta oikeudelta valituslupaa.

Jutussa on kyse YLEn uutisoinnista vuonna 2006, jolloin YLE kertoi yrittäjä Larisa Lisitsynin vientiyritykseen kohdistuneesta laajasta rikostutkinnasta. Myöhemmin Lappeenrannan käräjäoikeus hylkäsi yritykseen kohdistuneet syytteet. Lisitsyn oli uutisen julkaisun aikaan Suomen suurituloisin nainen lähes kolmen miljoonan euron ansiotuloillaan.

Hovioikeuden mielestä yksittäisen perheyrityksen esiin nostaminen ei ollut tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian uutisoimiseksi.

Hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden aiemman tuomion, jonka mukaan YLEn uutistoimittaja ja silloinen ohjelmajohtaja syyllistyivät jutussa kahteen törkeään kunnianloukkaukseen ja kahteen yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen.

YLE hakee valituslupaa

Yleisradio hakee jutussa korkeimmalta oikeudelta valituslupaa, kertoo YLE Uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen. Hän arvioi, että asia on periaatteellisesti tärkeä sananvapauden kannalta. Jääskeläinen haluaa saada korkeimman oikeuden kannan kahteen kysymykseen.

- Onko rikosepäilystä uutisoiminen yksityiselämää loukkaavaa? Ja jos rikosepäily uutisoidaan, onko toimituksen vastuulla arvioida, johtaako epäily lopulta oikeuden tuomioon? Jääskeläinen toteaa.

Hovioikeus alensi torstaina antamassaan ratkaisussaan toimittajan ja silloisen ohjelmajohtajan yhteisvastuullista vahingonkorvausvelvollisuutta kärsimyksestä käräjäoikeuden määräämästä 30 000 eurosta yhteensä 10 000 euroon. Sen lisäksi heidät velvoitetaan korvaamaan puolustuksen 12 000 euron oikeudenkäyntikulut hovioikeudessa. Hovioikeus ei sen sijaan puuttunut käräjäoikeuden määräämiin 4 400 euron sakkoihin.