Intia ja Pakistan kypsiä normalisoimaan suhteensa

Intian ja Pakistanin pääministerit ovat tavanneet toisensa Bhutanissa. Tapaamista luonnehdittiin rakentavaksi. Maat voivat nyt jatkaa keskeytyneitä rauhanneuvotteluitaan.

Ulkomaat

Intian pääministeri Manmohan Singh ja Pakistanin pääministeri Yousuf Raza Gilani tapasivat toisensa pienen Himalajalla sijaitsevan Bhutanin pääkaupungissa Thimphussa Etelä-Aasian maiden huippukokouksen yhteydessä. Tapaaminen oli ensimmäinen yhdeksään kuukauteen.

Pääministerien puolitoista tuntia kestänyttä tapaamista luonnehdittiin niin rakentavaksi, että maat voivat nyt palauttaa katkenneet diplomaattisuhteensa. Poliittisten tarkkailijoiden mukaan tämä merkitsee myös sitä, että Kashmiria koskevat rauhanneuvottelut voisivat jatkua.

Rauhanneuvottelut keskeytyivät ja maiden suhteet jännittyivät äärimmilleen Mumbaissa tehtyjen pommi-iskujen jälkeen vuonna 2008. Iskussa kuoli 166 ihmistä.

Intia syyttää Pakistanin ääri-islamisteja Mumbain iskusta. Intian mielestä Pakistan ei ole tuonut oikeuden eteen kaikkia veritekoon syyllistyneitä, eikä tehnyt tarpeeksi ääri-islamistisen liikehdinnän kitkemiseksi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters