1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Porvoossa tehdään maan maittavimmat simat

Kaupallisten simojen makutestien kärkipäästä on jo parina vuonna löytynyt porvoolaisten valmistamia simoja. Simaa myyntin valmistavat makuraatien mieleisesti sekä Hommanäsin kartano että Wanhan Porvoon Fabriikki.

Kuva: YLE

Jos kotisima ei ole nyt käymässä, on jo liian myöhäistä ja turvauduttava kaupan valmissimoihin. Suomen valmissimojen markkinat ovat arviolta noin miljoona pulloa vuodessa. Sima on selkeä kausituote, jonka elinkaari on vain muutaman viikon mittainen.

Tarjontaa siis löytyy pullokaupalla, mutta iso osa kaupan simoista maistuu enemmän virvoitusjuomalta kuin perinteiseltä simalta.

Useammassa eri makutestissä selkeästi simaisimmalta on maistunut porvoolaisen Hommanäsin kartanon valmistama Kotisima. Esimerkiksi Eat&Joy Maatilatorin raati arvosti erityisesti Hommanäsin siman aitoja ominaisuuksia, jotka erottivat sen muista vertailussa olleista juomista selvästi.

Simoista arvioidaan ulkonäkö, tuoksu ja maku

- Tämä on ihan perinteinen kotisima, jossa on rusinatkin mukana, kertoo kartanon simamestari Magnus Andersson.

Erilaisten simojen raaka-aineet ovat aina lähestulkoon samat. Vettä, sokeria, fariinisokeria, sitruunaa ja hippunen hiivaa. Makua voi sitten varioida sokerin ja sitruunan määrällä. Teollisissa simoissa mukana on usein myös säilöntä- ja väriaineita.

- Kotoisesti valmistetun siman tunnistaa siitä, että se pitää säilyttää kylmässä, muutoin pullo ennemmin tai myöhemmin räjähtää, toteaa Andersson.

Herrojen herkusta työväen juhlan kruunuksi

Suomessa simaa alettiin valmistaa 1700-luvulla lähinnä herrasväen huusholleissa. Kartanoilla oli varaa tuolloin kalliisiin raaka-aineisiin, sokeriin ja hunajaan. Raaka-aineiden hinnan laskettua mahdollistui siman valmistaminen myös tavallisissa kodeissa.

Nykyään kesäisenä janojuomana käytettyä simaa juodaan lähinnä vappuna.

Suomalaisen siman valmistaminen kotona on suhteellisen vaivatonta, mutta yhä useampi ostaa kuitenkin simansa kaupasta.

- Äitini on tämän meidän siman aikoinaan tehnyt sen takia, että kiireiset ihmiset eivät enää ehdi tehdä oikeaa kotisimaa itse. Liikeideana oli tarjota perinteistä kotisimaa myös kauppoihin ostettavaksi.

Sima tulee myös nauttia ihan kylmänä, muistuttaa simamestari Magnus Andersson.