1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työväenlaulut

Perkele kajahtaa Jukossa

Vappu on muutakin kuin skumppaa ja rellestämistä. Jukon vuotuinen työväenlaulukonsertti haluaa nostaa esille keväisen juhlapäivän työväenluokkaisen taustan, kertoo teatterin taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen.

työväenlaulut
Teatteri Vanhan Jukon taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen.YLE / Tanja Perkkiö

Tällaisena työtaistelukeväänä jukolaiset ovat halunneet uudistaa vappukonserttia. Mukana on 70-luvun hienojen klassikoiden lisäksi uutta musiikkia, jota ovat säveltäneet Minja Koski, Lauri Maijala ja Joel Mäkinen.

Uusissa kappaleissa soi myös tuttu työväenlaulujen poljento ja palo. Kolmesta kappaleesta kuullaan kantaesitys. Solisteina ovat Ritva Sorvali, Marja Nissi, Jussi Parviainen, Hannu Salminen ja Minja Koski. Mukana ovat lisäksi Sami Lanki ja Joel Mäkinen. Pitkästä aikaa lavalla on myös Vanhan Jukon kuoro.

- Yhteinen rintama täytyy löytyä myös teatterin sisältä, toteaa Jussi Sorjanen.

Elämme lama-ajan kevättä ja uutiset irtisanomisista sekä lomautuksista nostavat työväenlaulujen ajatukset uuteen kukoistukseen. Ihmiset ovat heränneet unestaan ja ottaneet käden pois taskusta, kuvailee Jussi Sorjanen, joka käy joka vuosi vappumarssilla.

- Työläiset ovat tänä keväänä nousseet jälleen osallisiksi, istuva on noussut kapinaan. Asiat ovat yhteiskunnassa ehkä menneet niin pitkälle, että protestointi on välttämätöntä.

Hyvä työväenlaulu ei aseta ihmistä pelkästään uhrin asemaan vaan korostaa sitä, että kaikki me olemme yhdessä vastuussa asioista ja voimme vaikuttaa niihin.

Aulikki Oksasen Kenen joukoissa seisot -laulun teksti korostaa hienosti sitä, että ilman yhteistä rintamaa ei mistään tule yhtään mitään. Uusi työväenmusiikki yltää parhaimmillaan samaan, se säväyttää yhtä lailla ja saa ihmisen miettimään asioita uudestaan.

- Kovaa kamaa on luvassa, lupaa Sorjanen

Perinteinen vappukonsertti Perkele - työväenlauluja Suomesta Lahdessa teatteri Vanhassa Jukossa Lahdessa vapunpäivänä 1.5. klo 17. Liput 20 euroa.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi