Yli 400-metrinen vanha radiomasto räjäytettiin Alaskassa

Joskus radiolähetyksiin käytettävä masto voi käydä turhaksi. Silloin se pitää purkaa, mieluiten tyylikkäästi. Yhdysvaltojen Alaskassa räjäytettiin 411 metriä korkea masto siististi pinoon. Mutta osataan sitä Tammelassakin: Vanha linkkitorni meni nurin rytinällä vuonna 2007.

Alaska
kaatuva linkkitorni
Tässä kaatuu Tammelan Liesjärven betoninen linkkitorni kesällä 2007.YLE / Kari Mustonen

Yhdysvaltojen rannikkovartiosto purki Alaskan lumilakeuksilla vanhaksi ja tarpeettomaksi jääneen radiomaston räjäyttämällä.

Yli 411 metriä korkean metallitornin räjäyttämiseen käytettiin kauko-ohjattavia räjähdyspanoksia.

Alaskan Port Clarencessa sijainnut torni oli Alaskan korkein rakennelma. Radiomasto oli osa LORAN-suunnistujärjestelmä, jonka signaaleja hyödynnettiin laivojen ja lentokoneiden suunnistuksessa.

LORAN-järjestelmä kehitettiin toisen maailmansodan aikoihin. Nykyiset satelliittijärjestelmät ovat tehneet järjestelmän tarpeettomaksi.

Vuonna 1961 rakennettu torni oli päässyt huonoon kuntoon ja sen pelättiin sortuvan.

Tammelassa kaadettiin linkkitorni

Tammelan Liesjärvellä tarpeettomaksi jäänyt radio- ja tv-linkkitorni kaadettiin 28. kesäkuuta vuonna 2007. Sata tonnia painava linkkitorni kaadettiin kauko-ohjatulla robotilla, joka sahasi tornin poikki juurestaan. 65 metriä korkea torni välitti aikanaan radio- ja tv-lähetyksiä Länsi-Suomeen ja Kanta-Hämeeseen.

Tornia ei voitu purkaa pala palalta, koska tarpeeksi korkealle ylettyvää kalustoa ei Suomesta löytynyt, kertoi Digitan radioverkkoasiantuntija Tarmo Laajalehto.

Linkkitorni oli rakennettu vuonna 1958 tv-toimintaa varten. Torni kävi tarpeettomaksi, kun uudet linkkitornit ja tekniikka tulivat käyttöön.

Lähteet: AP / YLE Häme