Salgado: Espanja ei tarvitse talousapua

Espanjan talousministerin Elena Salgadon mukaan maan budjettivaje on hallinnassa eikä maa tarvitse ulkopuolista talousapua. Cinco Dias -lehden haastattelussa ministeri piti Standard & Poorsin päätöstä Espanjan luottoluokituksen laskemisesta "epäoikeudenmukaisena". Tosiasiat eivät hänen mukaansa tue tällaista päätöstä.

Ulkomaat
Elena Salgado
Elena SalgadoCharlie Archambault / EPA

Espanjan julkisen talouden vaje on yksi euroalueen suurimmista - 11,4 prosenttia bruttokansantuotteesta. Hallitus on päättänyt supistaa vajeen EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen edellyttämälle tasolle eli alle kolmeen prosenttiin vuoden 2013 loppuun mennessä. Espanjan hallitus ilmoittaa uusista säästötoimista perjantaina.

Ministeri Salgado saa sanoilleen tukea tutkijoilta, joiden mukaan Espanja ei ole lähelläkään Kreikan tilannetta. Ekonomistit silti kyseenalaistavat, pystyykö valtio talouskasvuun ja velkojen maksuun siis pitkällä aikavälillä.

Salgado valitti, että useat euromaat, Espanja mukaan lukien, ovat nyt keinottelijoiden hyökkäysten kohteina. Markkinoiden rauhoittamiseksi tulisi Kreikan taloudellinen avustaminen aloittaa niin pian kuin suinkin:

- Mitä nopeammin apupaketista päästään sopuun, sen parempi, koska nykyinen tilanne synnyttää epävakautta, joka vaikuttaa meihin kaikkiin, Salgado sanoi.

Espanjan työttömyysaste on noussut yli 20 prosentin. Ministeri Salgadon mukaan se on saavuttanut nyt huippunsa eikä enää nouse.

Lähteet: Reuters, AFP