HS: Suomen valtakirkon suojissa tapahtunut laajaa seksuaalista hyväksikäyttöä

Helsingin Sanomien mukaan Suomen evankelisluterilaisen kirkon suojissa on tapahtunut laajamittaista, pääasiassa lapsiin kohdistunutta seksuaalista hyväksikäyttöä.

Kotimaa

Kirkossa asiaa selvittäneiden tietoon on viime viikkojen aikana tullut yli 20 uutta tapausta. Vuosikymmenien saatossa uhreja arvioidaan olleen Suomen kirkollisissa piireissä ainakin sata ja hyväksikäyttäjiä useita kymmeniä, sanoo lastensuojelun asiantuntija Johanna Hurtig. Tämä on vain jäävuoren huippu, hän arvioi.

Asia on noussut esille katolisen kirkon skandaalien vuoksi. Suomen evankelisluterilaisen kirkon johto kehotti viime viikolla hyväksikäytön uhreja tuomaan tapauksensa julki.

Kirkon perheasiain keskuksen johtaja Martti Esko kertoo, että epäiltyjen joukossa on joitakin pappeja ja muita kirkon työntekijöitä. Nuorisotyö on alue, jolla näitä on eniten, hän sanoo. Kahdessa vanhassa tapauksessa uhri väittää, että silloinen piispa on vähätellyt ja peitellyt asiaa.

Lisäksi noin kymmentä vanhollislestadiolaisessa liikkeessä saarnaajana toiminutta epäillään hyväksikäytöstä. Viimeksi kuluneen vuoden aikana on tuomittu kuusi liikkeessä toiminutta miestä. Osa tuomioista on ollut 8 - 12 vuoden vankeusrangaistuksia, mikä kertoo erittäin törkeistä seksuaalirikoksista, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Lähteet: YLE Uutiset