Kreikan kolmivuotisen apupaketin hinnaksi 120 miljardia - kansa mellakoi kaduilla

EU-maat ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF valmistautuvat siihen, että Kreikalle myönnettävät avustuslainat kolminkertaistuvat ja Suomi lainaisi yhteensä 1,5 miljardia euroa. Pääministeri Matti Vanhanen perustelee kustannusten moninkertaistumista Kreikan kriisin vakavuudella. Kreikkalaisten vappumarssit ovat yltyneet julkisten menojen leikkausten takia mellakoinniksi.

talous
Kepein varustautuneet mielenosoittajat kävivät mellakkapoliisien tiesulkujen kimppuun
Kreikkalaiset lähtivät kaduille osoittamaan mieltään uudistuksia vastaan.

EU-maat ja IMF ovat jo tätä ennen luvanneet lainata Kreikalle tämän vuoden aikana 45 miljardia euroa. Nyt hinta-arvio on kolminkertaistumassa laina-ajan vanavedessä.

Suomi on luvannut Kreikalle tukea tämän vuoden aikana reilut puoli miljardia euroa. Jos Suomen osuus Kreikan lainoista kasvaa samassa suhteessa, Suomi lainaa Kreikalle seuraavien kolmen vuoden aikana siis reilut 1,5 miljardia euroa.

Kolmivuotiseksi revähtävän Kreikka-ohjelman hinnaksi arvioidaan kaikkiaan 100 - 120 miljardia euroa. Pääministeri Matti Vanhanen perusteli kustannusten moninkertaistumista Kreikan kriisin vakavuudella.

- Se pitää pystyä patoamaan palomuurilla Kreikan sisälle, Vanhanen sanoi YLE Uutisille.

Suomi on lainaohjelmaan valmistautumisessaan edellyttänyt erityisehtoja. Vanhasen mukaan paketin pitää olla uskottavan kokoinen, ja Kreikan pitää sitoutua uskottavaan säästökuuriin.

- Kolmas seikka, jota olemme neuvotteluissa korostaneet, on että muiden maiden tuki Kreikalle ei ole tukea eikä apua vaan lainaa.

Vanhasen viimeinen ehto on se, ettei sama saa enää koskaan toistua EU:ssa. Se pitää varmistaa luomalla tarvittavat pakotteet jo ennalta Kreikan kaltaisiin tilanteisiin.

IMF ottaa Kreikan vastuulleen vuosikymmeneksi

Kreikan hallituksen kerrotaan kokoontuvan sunnuntaina päättämään apupaketin saamiseksi tarvittavista leikkauksista. Kokouksen jälkeen Kreikan valtiovarainministeri George Papakonstantinou lentää Brysseliin euroryhmän valtiovarainministerien kokoukseen, jossa käydään läpi apupaketin ehtoja.

Kreikan julkinen talous saattaa päätyä kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n hallintaan seuraavien kymmenen vuoden ajaksi. Asiasta kirjoittaa saksalainen Der Spiegel -viikkolehti verkkosivuillaan.

IMF ja EU neuvottelevat parhaillaan siitä, miten paljon Kreikan on leikattava julkisia menojaan kansainvälisten lainojen vastineeksi. Der Spiegelin mukaan IMF on valmistautunut vaikuttamaan Kreikassa seuraavat kymmenen vuotta, kunnes talouden rakenneuudistukset on viety läpi ja ne kantavat hedelmää.

Der Spiegel kirjoittaa asiasta maanantaina ilmestyvässä lehdessään. Lehti ei täsmennä, mistä se on saanut tiedot.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset