1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Poliisi pidätti yli 500 vappukahakoissa Saksassa

Saksan viranomaiset kertovat pidättäneensä yli 500 ihmistä vappupäivän kahakoissa Berliinissä ja Hampurissa. Sata poliisia loukkaantui väkivaltaisuuksissa, joita syntyi muun muassa äärioikeistolaisten ja antifasististen mielenosoittajien välille.

Poliisi saattoi alas katolta ryhmän vasemmistolaisia mielenosoittajia äärioikeistolaisten marssin aikaan Berliinissä vappupäivänä. Kuva: Sören Stache / EPA

Viranomaisten mukaan väkivalta oli kuitenkin vähäisempää kuin viime vuonna.

Berliinissä vappupäivää leimasivat äärioikeistolaisten ja fasisminvastaisten ryhmien väliset taistelut ja ilkivalta. Kahakoita hillitsemässä oli 7 000 poliisia. Poliiseista 84 loukkaantui, yksi heistä vakavasti.

Pahimmat mellakat syntyivät Kreuzbergin kaupunginosassa, missä pääosin vasemmistolais- ja anarkistimielenosoittajat viskoivat pulloja ja kiviä poliisia kohti ja sytyttivät roska-astioita tuleen.

Tuhannet antifasistit myös järjestivät istumamielenosoituksen, jolla estettiin noin 700 uusnatsin suunnittelema marssi Prenzlauer Bergin kaupunginosassa. Tilanne sujui ilman vakavia yhteenottoja.

Berliinissä töihin oli kutsuttu satoja ylimääräisiä poliiseja estämään viime vuoden väkivaltaisuuksien toistuminen. Viime vuonna mellakoissa loukkaantui noin 500 poliisia.

Poliisi käytti rähinän estämiseen myös uudenlaisia taktiikoita. Riidanhaastajat muun muassa pyrittiin tunnistamaan ja poistamaan väkijoukosta jo ennen kuin he ehtivät aiheuttaa ongelmia.

Hampurissa mellakoitsijat sytyttivät tuleen katusulkuja ja roska-astioita ja vahingoittivat autoja sekä pankkeja ja kauppoja. Poliiseja oli paikalla noin 1 200, joista 15 loukkaantui. Mellakoitsijoista 69 pidätettiin.