1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi: Ei todisteita talibanin osallisuudesta Times Squarella

Pakistanilainen taliban-järjestö on väittänyt internetissä asettaneensa New Yorkin keskustassa suutariksi jääneen pommin. Poliisin mukaan todisteita ulkomaisesta tekijästä ei kuitenkaan ole löydetty. Times Square -aukio evakuoitiin aamulla autosta löytyneen pommin vuoksi.

Ulkomaat
Poliisi ratsastaa evakuoidulla Times Squarella New Yorkissa.
Peter Foley / EPA
Ihmiset katsovat mellakka-aitojen takaa poliisien eristämää aluetta Times Squre -aukiolla New Yorkissa
New Yorkin kaupungin kuuluisa Times Square -aukio on evakuoitu autopommin vuoksi. Pommi paljastui, kun New Yorkin poliisi sai illalla hälytyksen autosta nousevasta savusta.

Islamistien käyttämälle verkkosivulle laitetun ilmoituksen mukaan yritykseksi jääneen iskun takana oli Tarik-i-Taliban -niminen ryhmä, joka toimii Pakistanissa. Iskun oli tarkoitus olla kosto kahden islamistijohtajan surmista.

New Yorkin poliisipäällikkö Raymond Kelly kuitenkin sanoi, ettei tutkinnassa ole löytynyt todisteita, jotka tukisivat taliban-järjestön väitettä. Tässä vaiheessa tutkintaa ei voida arvioida, onko tekijä ulkomailta vai Yhdysvalloista, Kelly sanoi tiedotustilaisuudessa myöhään illalla Suomen aikaa.

Hänen mukaansa poliisi on selvittänyt auton omistajan henkilöllisyyden ja löytänyt connecticutilaiselta autokorjaamolta toisen auton, johon pommiautoon ruuvattu rekisterikilpi kuuluu. Poliisi on kiinnostunut noin 40-vuotiaasta valkoihoisesta miehestä, joka on näkynyt valvontakameran kuvassa noin puolen korttelin päässä pommiautosta.

Poliisipäällikkö Kelly kertoi matkailijan Pennsylvaniasta ilmoittaneen, että hänellä on ilmeisesti videokuvaa epäillystä.

Times Square evakuoitiin

New Yorkin kaupungin kuuluisa Times Square -aukio evakuoitiin aamuyöllä Suomen aikaa kun aukion laidalta löytyi pysäköity, savuava maastoauto. Aukio avattiin uudelleen iltapäivällä Suomen aikaa sen jälkeen kun autosta löytynyt pommi oli tehty vaarattomaksi ja auto poistettu aukion laidalta.

Presidentti Barack Obaman kerrottiin puhuneen pommi-iskun yrityksestä New Yorkin pormestarin Michael Bloombergin kanssa.

Yhdysvaltojen sisäisen turvallisuuden ministeri Janet Napolitanon mukaan pommiautosta on otettu sormenjälkiä, jotka ovat nyt tutkittavana. Napolitanon mukaan hallitus pitää pommi-iskun yritystä "mahdollisena terrori-iskuna".

- Suhtaudumme tähän hyvin vakavasti, hän sanoi.

Aiemmin myös New Yorkin kuvernööri David Paterson luonnehti tapahtunutta "terroriteoksi".

Pormestari: Olemme onnekkaita

Poliisin pommiryhmä löysi hälytyksen aiheuttaneesta autosta räjähdysaineita. Poliisipäällikkö Kellyn mukaan autossa oli propaanisäiliöitä, ilotulitteita, bensiinikanistereita, johtoja ja kelloja.

- Uskon, että tarkoituksena oli aiheuttaa suuri tulipallo, Kelly sanoi. Hänen mukaansa auto olisi hajonnut kahtia ja sivullisia uhreja olisi tullut jos pommi olisi räjähtänyt.

Poliisi poisti räjähdetarpeet autosta. Poliisin edustajan mukaan auton rekisterikilpi ei vastaa auton rekisteröintitietoja.

New Yorkin pormestarin Michael Bloombergin mukaan mahdollisessa räjähdyksessä olisi voinut kuolla useita ihmisiä.

- Olemme hyvin onnekkaita, kiitos valppaiden newyorkilaisten ja ammattitaitoisten poliisien, Bloomberg sanoi.

Pormestarin mukaan vielä ei ole tiedossa, kuka on epäonnistuneeksi jääneen pommi-iskun takana ja mikä oli teon motiivi. Bloomberg kertoo, että omatekoinen pommi vaikutti harrastelijamaisesti valmistetulta. Hänen mukaansa on kuitenkin selvää, että se olisi voinut räjähtää.

T-paitakauppias antoi vinkin

Pommi loydettiin tummanvihreästä Nissan Pathfinder -citymaasturista, joka seisoi tyhjillään moottori käynnissä ja hätävilkut päällä. Vinkin epäilyttävästä autosta antoi valpas t-paitakauppias, joka kertoi havainnostaan ratsupoliisille.

Kymmeniä poliiseja kertyi tutkimaan alueen turvallisuustilannetta. Poliisi eristi Times Square -aukion paikallista aikaa lauantaina illalla. Times Square sijaitsee teatterikatu Broadwayn ja 42. kadun risteyksen lähettyvillä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi