Miika Ullakko seuraa intohimoaan

Elokuva Mitä meistä tuli tehtiin omalla kustannuksella, kotivideokameralla ja palkatta. Nyt elokuvantekijä Miika Ullakko kiertää Suomea yhden ainoan elokuvakopion kanssa, ja on saavuttanut unelmansa - tämän elokuvan kanssa.

elokuvat
Miika Ullakko jaksaa hymyillä kierrättäessään elokuvaansa ympäri Suomen - unelma on toteutunut, tämän elokuvan osalta.YLE / Katja Oittinen

Ensimmäisen elokuvansa Miika Ullakko kertoo tehneensä 8-vuotiaana, ja tarinankerronta on vetänyt elokuvien tekoon edelleen.

- Vaikka ei ole ollut rahaakaan tehdä elokuvia, saatiin tämäkin kuin ihmeen kaupalla elokuvateattereihin, Ullakko hymyilee.

- Mitä meistä tuli tehtiin pienillä resursseilla, enimmäkseen kaveriporukasta ja netistä ihmisiä rekrytoiden. Elokuva tehtiin yhdet kuvaukset kerrallaan.

Rahat tiukassa

Suomen elokuvasäätiö myöntää elokuvien tekemiseen tukea ainoastaan elokuva-alan koulutuksen saaneille ammattilaisille.

- En minä ainakaan enää ole katkera, vastaa Ullakko kysymykseen siitä, miltä tuntuu hakea elokuvalleen meriittejä ulkomailta ennen kuin siitä edes kiinnostutaan kotimaassa.

Jos Ullakko saisi tehdä elokuvan James Cameronina rahaa säästelemättä, olisi miehellä silti huoli päällä.

- Minusta tuntuu, että raha jollakin tavalla jäykistää koko prosessia. Mutta kyllä minä valehtelisin, jos sanoisin jättäväni tuollaisen tilaisuuden käyttämättä!

Elokuvia tekemään, ei opiskelemaan sitä

Miika Ullakko ei alunperinkään ole halunnut opiskelemaan elokuvantekoa, vaan tehdä elokuvia.

- Jos joskus tarvitsee tehdä aikuisten töitä, niin sitä varten opiskelen arkkitehtuuria. Se on varasuunnitelma, Ullakko nauraa.

Ullakko myöntää, että työtarjouksia on tullut toisen laskuun elokuvien tekemisestä.

- Se on varmasti ihan mielenkiintoista siinäkin mielessä, että en ole nähnyt ammattimaista elokuvantekoa kuin DVD-elokuvien lisämateriaaleissa.

Lähteet: YLE Kainuu / Katja Oittinen