Matti Nykäsen ura maakunta-arkistoon

Mäkihyppääjä Matti Nykänen innoitti aikoinaan jyväskyläläistä Elvi Kolua niin paljon, että hän alkoi pitää leikekirjaa lupaavasta nuoresta miehestä. Uran myötä yksi leikekirja paisui peräti yhdeksän leikekirjan kokoelmaksi.

Leikekirja

Keski-Suomen maakunta-arkistolle on luovutettu ainutlaatuinen kokoelma urheiluhistoriaa. Jyväskyläläinen Elvi Kolu piti leikekirjaa Matti Nykäsen menestysvuosista ja kokosi hänen ja valmentaja Matti Pullin vaiheista peräti yhdeksän leikekirjaa. Tänään Elvi Kolu luovuttaa mapit maakunta-arkistolle.

Elvi Kolu aloitti leikekirjan pitämisen, kun Matti Pulli oli Matin uran alkuvaiheessa todennut Laajavuoren hyppyrimäen kahvilassa kahvilanhoitaja Elville, että nyt on mäessä sellainen poika, josta vielä kuullaan.

Matti Nykänen oli tuolloin 16-vuotias.

Elvi Kolu keräsi talteen kaiken mahdollisen, itse asiassa kahden Matin huikean tarinan. Yhdeksän paksua mappia, koko 1980-luku, täynnä keskisuomalaista urheiluhistoriaa. Lehtileikkeet, valokuvat, piirrokset. Monet mitalikahvit juotiin Laajavuoren kahviossa - ja aina juuri leivottu täytekakku odotti sankareita!

Lähteet: YLE Keski-Suomi