1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Doula tukee synnyttäjää

Lahdessa on koulutettu vapaaehtoisia tukihenkilöitä avustamaan synnytyksissä. Niin sanotut doulat ovat henkisenä tukena yksin synnyttäville naisille ennen synnytystä, sekä synnytyksen aikana. Tutkimusten mukaan doulan läsnäolo muun muassa vähentää synnytyspelkoa ja kivunlievityksen tarvetta sekä keisarinleikkauksia.

Kotimaan uutiset
Vauvaa pestään sairaalassa.YLE

Tukea ei ole tarkoitettu vain yksinäisille naisille, vaan myös perheellisille.

- Joskus mies voi tehdä työtä jossa on paljon matkustelua, eikä hän voi olla mukana synnytyksessä. Joskus nainen saattaa taas haluta mieluummin naisen kuin lapsen isän mukaan synnytyssaliin, toteaa koulutuksen vetäjä, psykoterapeutti Sinikka Walldén Lahden ensi- ja turvakoti ry:stä.

Hänen mielestään miehiin kohdistuu tänä päivänä voimakas sosiaalinen paine osallistua synnytykseen.

- Osallistumista pidetään ehkä itsestäänselvänä, mutta eivät kaikki miehet halua kokea synnytystä. Silloin doula voi tulla tueksi.

Doula ei ole kätilö

Vapaaehtoinen tukihenkilö tapaa perheen tai äidin ennen synnytystä muutaman kerran. Doula on mukana synnytystilanteessa, mutta tarvittaessa tapaa äidin vielä synnytyksen jälkeen.

Käytännössä apu voi olla kädestä pitämistä ja rohkaisua, jalkojen hieromista ja veden tarjoamista, mutta ei lääketieteellistä apua. - Doula ei ole kätilö, vaan vain ja ainoastaan henkinen tuki, Walldèn muistuttaa.

Doula ja tukihenkilö luovat suhteen tarpeiden mukaan. Perheiden kohdalla voidaan esimerkiksi sopia, että jossain vaiheessa synnytystä isä on läsnä, jossain kohdin tukihenkilö.

Doula vähentää riskejä

Walldènin mukaan doulasta on kuitenkin tutkittua, lääketieteellistäkin hyötyä. Keisarinleikkausten on laskettu vähenevän, kuten myös kipulääkityksen tarpeen. Lisäksi tukihenkilö voi lieventää äidin synnytyspelkoja.

Walldén työskelee Ensi- ja turvakodissa synnytyksen jälkeistä masennusta potevien äitien kanssa, ja uskoo, että doulasta on apua myös masennuksen ehkäisyssä.

- Synnytyskokemus on elämän isoimpia asioita naisen elämässä, ja kokemukset heijastuvat äidin ja vauvan suhteeseen jatkossa. On hyvä, että vieressä on joku jakamassa kokemuksen.

Elämän ja kuoleman doula

Yksi viidestä vapaaehtoisesta lahtelaisesta doulasta on Teija Isomäki. Työkseen taidekehystyksiä tekevällä naiselle on kaksi lasta.

Hän uskoo, että synnytyskokemuksesta on hyötyä, mutta neuvoja hän ei mielellään lähtisi jakamaan.

- Jokainen synnytys on erilainen ja jokainen nainen kokee sen eri tavalla. Siinä mielessä en voi peilata omiin kokemuksiini, kun olen tukena.

Teija Isomäen vapaaehtoistyö ei rajoitu vain syntymän ihmeeseen. Hän toimii myös vapaaehtoisena saattohoitajana Lahden kaupunginsairaalan saattohoito-osastolla. Miksi, kysyy moni?

- Elämän ääripäät kiehtovat minua. Syntymä kaikessa raadollisuudessaan on ihme ja kaunis asia. Moni synnyttäjä myös menee ensimmäistä kertaa sairaalaan ja jos hän on yksin, niin on hienoa, jos voin olla mukana tukena ja turvana.

Lähteet: YLE Lahti / Juha-Petri Koponen

Lue seuraavaksi