1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Asentohuimaushoidosta löytyi apu lukihäiriöön

Korvan tasapainoelimiin vaikuttavalla asentohuimaushoidolla on saatu apua lasten lukihäiriöihin. Hoidon avulla korvien kaarikäytäviin liikkuneet kalkkihiukkaset siirtyvät pois, jolloin muun muassa silmänliikkeen häiriöt korjaantuvat. Tamperelaisen dosentin kehittämää hoitoa on kokeiltu muun muassa Lempäälän ja Ylöjärven kouluissa. Tulokset ovat olleet näkyviä.

Asentohuimaushoito perustuu pään kääntelyyn. Joona Voutilainen kertoo harjoitusten olevan helppoja. Kuva: YLE / Petri Aaltonen

Viidesluokkalaisella Joona Voutilaisella on todettu hahmotushäiriö, joka vaikeuttaa pojan lukemista. Nyt Joona on vuoden ajan tehnyt asentohuimaushoitoharjoituksia - ja hyvin tuloksin.

- Lukeminen on ainakin parantunut. Ennen rivit hyppivät, harjoitusten jälkeen ne eivät enää hyppineet. Pystyin lukemaan tekstiä rivi riviltä.

Myös äiti, Katja Voutilainen, näkee pojassaan muutoksia.

- Joonan keskittyminen on parantunut, hän ei kiukuttele niin paljoa ja luetunymmärtäminen on parantunut ihan selkeästi.

Taustalla sattuma

Sääksjärven koulussa Lempäälässä asentohuimaushoitoa on tehty noin sadalle oppilaalle. Asentohuimauksesta kärsivälle lapselle tehdään lukunopeustesti ennen ja jälkeen hoidon. Itse hoidossa lapsi kääntyy makuullaan eri asentoihin viidentoista minuutin ajan.

- Kaikilla on lukuvirheet vähentyneet ja osalla poistuneet kokonaan. Suurimmalla osalla myös lukunopeus paranee. Kun tasapaino saadaan korjattua, niin kyllä se vaikuttaa myös siihen keskittymiseen. Pystyy paremmin keskittymään siihen olennaiseen ja siihen mitä on tekemässä. Myöskin motoriset taidot paranevat kun se tasapaino hyvin olennaisesti vaikuttaa myös niihin, kertoo koulun terveydenhoitaja Hanna Suutari.

Asentohuimaushoito kehitettiin alun perin auttamaan potilaita, jotka kärsivät huimauksesta ja tasapainovaikeuksista. Se, että hoidolla huomattiin saatavan apua myös lukihäiriöön, oli hoidon kehittäjän dosentti Tapani Rahkon mukaan sattumaa.

- Potilaat rupesivat sanomaan, että otitko valoverhot pois, kun tuli niin kirkasta. Seuraavalla kerralla käydessään kertoivat, että Aamulehteä on helpompi lukea, jolloin loppu oli varsin suoraviivaista, Rahko kertoo.

Apua myös muihin vaivoihin

Hoitomuoto sai alkuun ihmetteleviä naurahduksia, mutta nyt sen tehoon jo uskotaan. Myös Katja Voutilainen suhtautui hoitoon aluksi epäillen.

- Oikeasti, minä en uskonut tähän, mutta nyt on pakko uskoa, Voutilainen sanoo.

Tapani Rahko kertoo, että hoitomuodon kehittämistä jatketaan. Tekniikalla voidaan saada apua myös muun muassa migreeniin, kuukautiskipuihin ja ummetukseen.