Todistajana kuultu poliisi uskoo ulkopuoliseen tekijään

Ulvilan surman oikeuskäsittely jatkui maanantaina puolustuksen nimeämien todistajien kuulemisella Satakunnan käräjäoikeudessa Porissa. Maanantai-iltapäivällä oikeus kuuli tekniseen tutkintaan osallistuneita asiantuntijoita.

Ulvilan surma
Anneli Auer
YLE / Tuuli Liekari

Oikeudessa kuultu rikosylikonstaapeli uskoo, että Ulvilan surman teki taloon tunkeutunut ulkopuolinen.

- Mulla on se käsitys, että ulkopuolinen henkilö tuli ikkunasta varustautuneena kahdella astalolla.

Poliisi vastasi oikeudessa puolustusasianajaja Juha Mannerin kysymykseen siitä mitä hän arvioi surmaönä tapahtuneen.

Rikosylikonstaapelin mukaan Auerinkin osuutta tekoon pohdittiin jo tutkinnan alkuvaiheessa. Tutkinnan alussa päätutkijana ollut rikosylikonstapeli sanoi, että kaikki mahdollisuudet otettiin huomioon.

- Kaikkia latuja tutkittiin ja kyllä yhtenä oli myös vaimon osuus asiaan.

Rikosylikonstaapeli kiisti oikeudessa, että entinen tutkinnanjohtaja olisi ollut esteenä vaimon tekemisten selvittämiselle.

- Ei (Juha) Joutsenlahti mitään estänyt ole. Ei ole millään tavalla kieltänyt tutkimasta.

Todistajana kuullulle poliisille jäi se käsitys, ettei surma-aseena käytetty veitsi ollut peräisin asunnosta. Poliisin mukaan myös asiantuntijan tekijäprofiili viittasi siihen, että tekijä olisi ollut nuorehko mies.

Poliisin mukaan tutkinnassa selvitettiin paljon sitä, oliko uhrilla vihamiehiä. Poliisi selvitti tarkasti muun muassa uhrin työpaikan irtisanomisia. Auerin puhutteluissa ja kuulusteluissa poliisi ei havainnut mitään poikkeavaa. Poliisille jäi se mielikuva, että Auer puhui kuulusteluissa totta.

Lasin rikkonut työkalu edelleen mysteeri

Ulvilan surman teknisessä tutkinnassa ei kyetty varmuudella selvittämään sitä, millaisella välineellä takkahuoneen oven lasi oli rikottu.

Oikeuden kuulema tekninen tutkija kertoi terävän esineen oveen jättämistä kiilamaisista jäljistä, mutta sitä ei kyetty selvittämään millä työkalulla lasi rikottiin.

Uhrin vammat on saatettu aiheuttaa tutkijan mukaan esimerkiksi sorkkaraudalla. Myöskään tekopaikalta löytyneiden veristen kengänjälkien kengännumeroa ei kyetty varmuudella selvittämään.

Ulvilan surman teknisen näytön aukkokohtia on sekin, mistä tekopaikalta löytyneet ruskeankirjavat kuidut olivat peräisin.

Todistajana kuullun Keskusrikospoliisin rikoskemistin mukaan ruskeankirjavaa tekokuitua löydettiin muun muassa uhrin kynsien alta, haloista, lakanoista ja ikkunasta.

Oikeus kuulee maanantai-iltapäivällä tekniseen tutkintaan osallistuneita asiantuntijoita.

Lääketieteen tohtori ei ihmettele Auerin käytöstä

Todistajana kuullun lääketieteen tohtorin mukaan järkytys syytetyksi joutumisesta, unettomuus ja nukahtamislääkkeet saattoivat vaikuttaa syytetyn kertomuksiin viime syksyn poliisikuulusteluissa. Tuolloin Anneli Auer piti itseään jonkin aikaa tekijänä. Myöhemmin hän on kiistänyt teon.

Todistajan vaikutelman mukaan Auer ei pelännyt hätäpuhelun aikana. Tämä saattaa johtua lääketieteen tohtorin mukaan siitä, että sokki saattaa aiheuttaa kylmän viileää käyttäytymistä. Todistaja ei ihmetellyt Auerin käyttäytymistä sairaalassa tehdyssä videoidussa puhuttelussa. Ihmiset reagoivat sokkiin eri tavoin, todistaja sanoi.

Syyttäjän kutsumana myöhemmin kuultava psykologian asiantuntija on puolestaan lausunnossaan ihmetellyt Auerin rauhallista käytöstä sairaalassa.

Hypnoosi jäi tuloksettomaksi

Syytetylle tehdyssä hypnoosissa ei saatu uusia tietoja henkirikoksesta.

Hypnoosin tehnyt psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma kertoi oikeudessa, ettei uusia merkittäviä havaintoja hypnoosissa saavutettu.

Lauerma teki hypnoosin syytetylle loppuvuodesta 2007 poliisin aloitteesta. Tuolloin poliisi pyrki saamaan lisää tietoa mahdollisesta ulkopuolisesta tekijästä. Lauerman mukaan syytetty ei mennyt erityisen syvään hypnoosiin.

Hannu Lauerman mukaan vakavan väkivallan osallinen muistaa yleensä hengenvaaralliset tilanteet hyvin tarkoin. On kuitenkin olemassa harvinainen muistinmenetyksen muoto, jossa ihmisen mieli pyyhkäisee tapahtumat pois varjellakseen itseään, Lauerma sanoi.

Lauerman mukaan on hyvin harvinaista, mutta mahdollista, että ihminen tiedostamattaan tai tiedostaen sulkee järkyttävät tapahtumat mielestään.

Lähteet: YLE Satakunta