Hyppää sisältöön

Pietarsaaren pedofiilin uhreille kriisiterapiaa

Pedofiliaskandaalin uhrit saavat tämän vuoden ajan ilmaista terapia-apua Pietarsaaressa. Skutnäsin rukoushuoneyhdistys on kerännyt varoja kolehdein ja konsertein ja pystyy maksamaan kriisiterapeuttikustannukset.

Perheneuvoja Kurt Hellstrand. Kuva: YLE / Ritva Karhula

PIETARSAARI Lestadiolaisella liikkeellä on elokuusta lähtien ollut myös oma perheterapeutti.

1980 - luvulla sattuneet pedofiliatapaukset tulivat julki viime joulun aikoihin. Niistä tehtiin poliisi-ilmoitus ja hyväksikäytetyt kertoivat asiasta julkisuudessa. Alaikäisiä poikia hyväksikäyttänyt maallikkosaarnaaja kuoli 80 -luvulla, mutta teot paljastuivat vasta nyt. Skutnäsin rukoushuoneyhdistys päätti käsitellä ongelmaa avoimesti ja samalla tuulettaa omaa toimintaansa.

Kriisi on virittänyt myös yhteistyötä Pietarsaaren ruotsinkielinen seurakunnan kanssa.

Nuorisotyö uudistuu

Rukoushuoneyhdistyksen suunnittelutyöryhmä hioo parhaillaan uusia toimintakuvioita.

- Luvassa on nuorille omaa toimintaa mm. yhteistyössä naapuriyhdistysten kanssa. Suuria pyhäkouluryhmiä jaetaan pienempiin ja lisäksi on tarkoitus perustaa raamattupiirejä, kertoo puheenjohtaja Jan-Henrik Sundqvist.

- Tällä kehityksellä on myös syvempi merkitys. Se tuo uutta avoimuutta ja demokraattisuutta, arvioi ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Bo-Göran Åstrand.

- Jäsenille merkitsee varmasti paljon se, että uskaltaa sanoa mielipiteensä eri asioista.

Åstrand on ilahtunut siitä, että seurakunnan ja rukoushuoneyhdistyksen vuorovaikutus on tiivistynyt ja suunnitelmista kerrotaan etunojassa.

Parisuhdeongelmat

Viime elokuussa palkattua perheneuvojaa on työllistetty sekä kriisityössä että ennaltaehkäisevässä työssä. Avioliittokurssit - ja viikonvaihteet ovat kiinnostaneet pariskuntia.

- Apua hakevat pariskunnat kärsivät mm. uskottomuusongelmista. Joskus on kyse fyysisestä pettämisestä, joskus työ, seurakunta tai harrastukset nousevat puolisoa tärkeämmiksi ja koettelevat liittoa, kertoo perheterapeutti Kurt Hellstrand.

Ennaltaehkäisy

Miten pedofiliaskandaalit voitaisiin ehkäistä? Sekä kirkkohera Åstrand että perheterapeuttina toimiva Hällstrand puhuvat avoimuuden puolesta.

- Suljetussa yhteisössä ongelmia syntyy helpoimmin, arvioi Åstrand.

- On tärkeä,että lapset uskaltavat kertoa asioistaan, heitä kuunnellaan ja heidät otetaan myös vakavasti, summaa Hellstrand.