Pedofiliaskandaali myrskyää lestadiolaisyhteisössä

Pedofiilin uhrien auttaminen työllistää Rauhan Sanan lestadiolaisyhteisöä Pietarsaaressa lähes täyspäiväisesti. Alaikäisiä poikia hyväksikäyttänyt maallikkosaarnaaja kuoli 80-luvulla, mutta teot paljastuivat vasta nyt.

Kotimaa
Skutnäsin rukoushuone.
Skutnäsin rukoushuone.YLE

Skutnäsin rukoushuoneyhdistyksen sisällä on vuosikymmeniä ollut pieni tiukan linjan ryhmä. Pedofiili oli ryhmän sisällä. Maallikkosaarnaajan uhrit vaiennettiin kotipiirissä painostamalla.

Liikkeen paikallinen johto sanoo, että tieto hyväksikäytöstä on tullut täytenä yllätyksenä. Vyyhti purkautui, kun hyväksikäytetyt kertoivat nyt asiasta julkisuudessa ja siitä tehtiin poliisi-ilmoitus. Tekijää ei kuitenkaan enää viedä raastupaan, sillä hän kuoli 80-luvulla. Sitä ennen maallikkosaarnaaja ehti toimia 45 vuotta koko Pohjoiskalotin alueella.

Apua omasta piiristä ja ulkopuolelta

- Nyt rukoushuoneyhdistys keskittyy hakemaan apua uhreille, kertoo lestadiolaisten rauhanyhdistysten liiton, LFF:n toiminnanjohtaja Torsten Lassfolk.

Skutnäsin rukoushuone toimii kaksikielisenä. Ruotsinkieliseen LFF:ään kuuluu yhdeksän rukoushuoneyhdistystä eri paikkakunnilta.

Rukoushuoneyhdistyksiin perustettiin kriisiryhmiä, kun 90-luvun laman aikana huomattiin, miten talousvaikeudet kuormittavat perheitä. Syksyllä yhdistykset palkkasivat vielä oman perhetyöntekijän.

- Ilman häntä olisimme nyt suurissa vaikeuksissa, sanoo Lassfolk.

Lisäksi yhteisön väki on keskustellut liikkeen ulkopuolisten ammattiauttajien, psykologien ja psykiatrien kanssa terapiasta. Kolehtiapua on luvassa kustannuksiin.

Sisäistä tuuletusta

Hyväksikäyttö ja sen salailu ovat nostattaneet vaatimuksia avoimuudesta ja demokraattisuudesta lestadiolaisessa liikkeessä.

Pietarsaaren ruotsinkielisen seurakunnan jäsenistä Skutnäsin rukoushuoneyhdistyksessä on mukana kymmenisen prosenttia.

- Liikkeessä täytyy olla joku systeemivika, jos hyväksikäytöstä vaietaan vuosikymmeniksi, sivalsi kirkkoherra Bo-Göran Åstrand paikallisessa lehdessä.

- En tiedä, eivätkö vanhemmat silloin oikein ymmärtäneet mistä on kysymys. Luulen, että nyt kyllä ymmärtävät, vastaa Lassfolk.

Ripittäytymisongelma

Ulkopuoliset arvostelevat usein lestadiolaisen ripittäytymisperinnettä. He katsovat, että ripin jälkeen voi porskuttaa entiseen tapaan. Lassfolk sanoo, että silloin asiaa ei ole ymmärretty oikein. Hän sanoo, että rippi edellyttää elämänmuutosta.

Rauhan Sana liikkeessä suunnitellaan nyt nuorisolle järjestettäviä informaatiotilaisuuksia ja maallikkosaarnaajat kootaan miettimään etiikkaansa. Tilaisuuksien sisältöä ei ole vielä tarkasti mietitty, mutta nuorille annetaan ainakin mahdollisuus tehdä omia kysymyksiään.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Ritva Karhula