1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Iiro Viinanen: Todellisuus voi olla oletettua karumpi

Puhemies Sauli Niinistön esittämiin näkemyksiin velkaantumisvauhdista on helppo lähes yhtyä. Tosin olen ilmeisesti vieläkin enemmän huolissani kuin hän, sillä vasta nyt aletaan puhua meilläkin, tosin kovin vaisuin äänenpainoin, Kreikan taudin tarttumisesta muihinkin velkaantuneisiin maihin, esim Espanjaan, Portugaliin jne.

Kuva: YLE

Missä on rahoittajien mielestä ylivelkaantumisen raja. Se lienee veteen piirretty viiva, joka muuttuu kulloisenkin markkinatunnelman mukana. Tunnelmaa ei ainakaan Kreikan tapaiset holtittomuudet paranna ja olisi meille suomalaisillekin parempi, jos olisi päätöksiä aikataulutettuna, joilla tasapaino budjettiin saavutetaan.

Ne näyttävät siirtyvän uudelle hallitukselle mitä pidän suurena vahinkona, joka pahimmassa tapauksessa kostautuu korkojen nousuna meillekin ja johtaa lisävelkaantumiseen. Meidän on turha hokea, että olemme vähän velkaantunut maa sillä muutaman vuoden päästä niin ei ole asianlaita.

Lähestymme päätöksiä lykkäämällä pikku hiljaa muita ongelmavaltioita eikä tippaakaan lohduta se, että kaverilla menee vielä huonommin.

Arvoisan Puhemiehen kanssa olen eräästä asiasta eri mieltä. Erityistä Vakausneuvostoa en mitenkään pidä ratkaisun avaimena. Kokemukset kaiken maailman neuvostoista ja työryhmistä ovat tuloksiltaan lähinnä masentavia. Työryhmiin asiat on mukava siirtää ja siten käytännössä päätökset vesittää tai haudata unholaan.

Käyttäköön Eduskunta sitä valtaa kun sille on säädetty, pulinoista huolimatta. Kyllä siinä on neuvostoa riittämiin päättämään tulevaisuutemme kannalta oleellisista asioista. Jos niin ei tapahdu, tarjoutuu uudellekin hallitukselle oiva tilaisuus hokea edeltäjien tekemiä virheitä, vaikka mitään ei olisi päätettykään.