1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ydinsulkusopimuksen seurantakokous käynnistyi YK:ssa

New Yorkissa on alkanut neliviikkoinen ydinsulkusopimuksen seurantakokous. Sen tarkoituksena on päästä yhteisymmärrykseen keinoista, joilla voitaisiin paremmin estää ydinaseiden leviämistä. Samalla kokous pohtii, miten ydinaseita voitaisiin vähentää ja lopulta päästä niistä kokonaan eroon.

Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin on määrä puhua kokouksessa jo tänään. Huhtikuisessa Iranin sotilasparaatissa harmaapukuinen Ahmadinejad keskusteli tummapukuisen Iranin puolustusministerin, Ahmad Vahidin, kanssa. Kuva: EPA / Abedin Taherkenareh

Vuonna 1970 voimaantullut ydinsulkusopimus on merkittävin ydinaseisiin liittyvä kansainvälinen sopimus. Ydinaseettomat maat sitoutuivat olemaan hankkimatta niitä ja ydinasevaltiot puolestaan lupasivat pyrkiä pääsemään niistä eroon. Kaikki 189 allekirjoittajamaata lisäksi hyväksyivät jokaisen valtion oikeuden kehittää rauhanomaista ydinenergiaa.

Ydinasevaltiot Intia, Pakistan, Israel ja Pohjois-Korea eivät ole mukana ydinsulkusopimuksessa.

Ydinsulkusopimuksen allekirjoittajamaat kokoontuvat kerran viidessä vuodessa keskustelemaan sopimukseen liittyvistä kysymyksistä kuten esimerkiksi Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n vahvistamista.

Seitsemän aikaisempaa seurantakokousta eivät ole onnistuneet saamaan aikaan loppuasiakirjaa.

Iran keskeisesti esillä

Tämänkertaista ydinsulkusopimuksen seurantakokousta puhuttaa erityisesti Iranin kiistelty ydinohjelma. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhui kokouksessa tänään. Ahmadinejad arvosteli kokouksessa länsimaita Iranin uhkailemisesta, koska se ei ole luopunut uraanin rikastusohjelmastaan. Ahmadinejad vaati muun muassa Yhdysvaltojen sulkemista kansainvälisen atomienergia yhdistyksen IAEA:n johtokunnasta, koska se uhkailee muita valtioita ydinaseen käytöllä.

Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan edustajat poistuivat salista Ahmadinejadin puheen aikana.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton puolestaan sanoi ennen kokousta, että Yhdysvallat ei salli Iranin yritystä hämärtää sitä, että maa on rikkonut ydinsulkusopimusta. Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi viime viikolla Iranilla olevan velvollisuus todistaa, että sen ydinohjelma tähtää ainoastaan rauhanomaisiin tarkoitusperiin.

Kokous ei kuitenkaan pysty helposti tuomitsemaan Irania, koska päätöslauselma edellyttää kaikkien allekirjoittajamaiden yksimielisen hyväksymisen.

Yhdysvaltain ydinasepolitiikka muuttunut

Ulkoministeri Hillary Clintonin arvellaan korostavan seurantakokouksessa maansa muuttunutta ydinasepolitiikkaa Barack Obaman tultua presidentiksi. Obama on asettanut ydinaseiden leviämisen estämisen ja ydinaseriisunnan yhdeksi maansa ulkopolitiikan keskeiseksi tavoitteeksi.

Yhdysvaltain uusi ydinasestrategia edellyttää ydinaseiden merkityksen vähentämistä maan puolustuspolitiikassa. Viime kuussa Yhdysvallat allekirjoitti Venäjän kanssa uuden strategisten aseiden vähentämistä koskevan sopimuksen. Yhdysvallat toivoo sen osoittavan erityisesti kehitysmaille, että se on sitoutunut ydinaseriisuntaan.

Tämänkertaiseen seurantakokoukseen liittyvänä ensimmäisenä todellisena päätöksenä Indonesia ilmoitti viime viikolla, että se aikoo ratifioida ydinkoekieltosopimuksen.

Myös Yhdysvalloissa presidentti Obama on sanonut pyrkivänsä tuomaan jossain vaiheessa ydinkoekieltosopimuksen senaatin vahvistettavaksi. Republikaanienemmistöinen senaatti torjui ratifioinnin vuonna 1999.