"New Yorkin pommitutkinnassa edistytty"

Yhdysvaltain oikeusministerin Eric Holderin mukaan viranomaiset ovat edistyneet merkittävästi New Yorkin Times Squarella tehdyn pommi-iskuyrityksen tutkinnassa. Holder uskoo viranomaisilla olevan hyviä johtolankoja, ja syyllisten jäävän lopulta kiinni.

Poliisi etsii miestä, joka turvakamerakuvassa nähdään vaihtamassa paitaansa. Kuva: Reuters-TV

Holderin mukaan on vielä liian aikaista sanoa, ovatko tekijät ulkomaalaisia vai yhdysvaltalaisia. Pakistanin talibanit ehtivät jo ottaa internetissä vastuun pommi-iskuyrityksestä.

Oikeusministerin mukaan ryhmällä on ollut aiemminkin tapana ottaa vastuu teoista, joihin sillä ei ole ollut osuutta. Toisaalta sisäisen turvallisuuden ministeri Janet Napolitano sanoi, ettei yhtään epäiltyä ole vielä suljettu pois.

Poliisi on kuullut auton omistajaa, mutta ei kerro enempää tästä tai tämän kertomista asioista. Poliisi ei ole vielä tavoittanut miestä, joka tallentui valvontakameraan noin puolen korttelin päässä pommiautosta. Poliisin mukaan noin 40-vuotias valkoihoinen mies vaihtoi paitaa "salamyhkäisesti" ja katsoi kohti savuavaa pommiautoa.

New Yorkin vilkas turistialue Times Square -aukio evakuoitiin sunnuntaina autosta löytyneen pommin vuoksi. Pommi löytyi aukion laidalle pysäköidystä, savuavasta maastoautosta. Autoon oli lastattu muun muassa ilotulitteita, propaanisäiliötä, bensiiniä, johtoja, "halvannäköisiä" kelloja ja lannoitteita. Tutkijat eivät vielä osaa sanoa, miksei pommi räjähtänyt.