Suomi varautuu lainaamaan Kreikalle 1,6 miljardia euroa

Hallitus on valmis lainaamaan Kreikalle 1,6 miljardia euroa. Alkuperäistä suunnitelmaa huomattavasti korkeampi lainasumma sisältyy valtioneuvoston presidentille esittelemään vuoden toiseen lisätalousarvioon.

talous

Alun perin Suomen osuudeksi Kreikan tukipaketista kaavailtiin 1,48 miljardia euroa. Lisäbudjetissa on kuitenkin varauduttu siihen, että Suomen osuus vielä suurenee, jos joku euromaista jää sopimuksesta syystä tai toisesta pois.

Valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) tosin myönsi, että yhdenkin maan kieltäytyminen Kreikan avustuspaketista johtaisi muissa EU-maissa poliittiseen kalabaliikkiin ja koko avustuspaketti olisi vaarassa kaatua.

Useassa erässä annettavan lainan ehtona on se, että Kreikka pystyy täyttämään EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n sille asettamat velvoitteet talouden tervehdyttämisestä.

- Joka kuukaudelle on määritelty velvoite, jonka Kreikan on täytettävä. Tällä pyritään ehkäisemään se, että lainarahaa käytettäisiin vastuuttomasti, Katainen kertoo.

Päätökset viikon sisällä

Eduskunta käsittelee esitystä huomenna. Hallitus odottaa, että valiokunnat äänestävät asiasta viikon sisällä. Asialla on kiire, sillä Kreikan 8,5 miljardin euron laina erääntyy 19. toukokuutta.

- Jos 12. toukokuuta tätä lainarahaa ei pystytä myöntämään, olemme tehneet tietoisen valinnan, että Kreikan annetaan mennä selvitystilaan, Katainen kertoi tiedotustilaisuudessa.

Lainan myöntämiseen liittyy hänen mukaansa kuitenkin selvä riski, sillä kukaan ei pysty antamaan 100-prosenttisesti vakuutusta siitä, että lainat saadaan korkojen kera takaisin.

- Mutta tämä paketti on tehty sellaiseksi, että usko siihen, että näin käy, on erittäin suuri, Katainen sanoi.

Vaarana dominoefekti

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) katsoo, että Kreikkaa on avustettava, sillä maan luisuminen selvitystilaan aiheuttaisi euroalueella investointipankki Lehman Brothersin konkurssin tapaisen dominoefektin ja johtaisi uuteen taloustaantumaan.

- Vaikka kukaan ei ole ketjureaktiosta sataprosenttisen varma, tätä riskiä hallitus ei halua ottaa, Katainen totesi.

Kreikan talousongelmat pysyivät pitkään piilossa tilastovääristelyn vuoksi. Valtiovarainministeri Katainen myöntää, että kukaan ei pysty varmasti vakuuttamaan, että tilastoviilausta ei tapahtuisi toisenkin kerran jonkin toisen EU-maan toimesta.

EU-tasolla valmistellaan kuitenkin muutoksia lainsäädäntöön, jotta tilastovääristelyihin pystyttäisiin puuttumaan.

- Siinä muiden EU-maiden viranomaisille annettaisiin mahdollisuus mennä tarkastamaan toisen EU-maan taloustilastoja, mikäli väärinkäytöksiä epäillään, Katainen kertoi.

Euromaiden hallitukset sopivat eilen sunnuntaina, että velkakriisiissä painivalle Kreikalle lainataan seuraavien kolmen vuoden aikana 110 miljardia euroa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF antaisi enintään 30 miljardia euroa, euromaat 80 miljardia.

Lähteet: YLE Uutiset