Maksujen kulku maasta toiseen nopeutuu Euroopassa

Vappuna tuli voimaan uusi maksupalvelulaki, joka helpottaa rajat ylittävää maksamista Euroopassa. Lakiin on kirjattu myös muun muassa asiakkaan vastuu kortin säilyttämisestä. Pankkien eurooppalaisten käytäntöjen yhtenäistäminen tarkoittaa sitä, että kaikkien tilinumerot pitenevät siirtymäajan jälkeen.

Kotimaa
Sirukortteja
YLE

EU-direktiiviin pohjautuva maksupalvelulaki nopeuttaa ja yhtenäistää maksamista Euroopan unionin sekä ETA-maiden eli Norjan, Islannin ja Liechtensteinin välillä. Maksun on siirryttävä maasta toiseen aluksi kolmessa päivässä ja vuoden 2012 alusta lähtien yhdessä päivässä.

Maksupalvelulaki rajoittaa asiakkaan vastuuta kortin kadottamisesta 150 euroon. Toisaalta laki täsmentää asiakkaan velvollisuutta säilyttää korttia ja tunnuksia huolellisesti ja erillään toisistaan.

Lain mukaan törkeä huolimattomuus poistaa 150 euron vastuukaton, eli "törkeästi" huolimaton asiakas joutuu itse vastaamaan menetyksistä. Törkeää huolimattomuutta on esimerkiksi säilyttää korttia ja tunnuslukua samassa lompakossa. Vastuu kuitenkin katkeaa, kun kortin katoamisesta ilmoittaa pankille, olipa korttia säilytetty kuinka holtittomasti tahansa.

Lain mukaan kortin tallessaolo pitää myös säännöllisesti tarkistaa, mikä voi aiheuttaa tulkintaerimielisyyksiä kiistatilanteissa.

- Se riippuu aina tilanteesta. Ei varmaan voida edellyttää, että tallessaolo pitää tarkistaa säännöllisesti kesämökillä, jossa ei käy ketään ulkopuolisia. Mutta jos liikkuu suurkaupungin keskustassa, jossa tunnetusti on taskuvarkaita, voi olettaa että asiakas tarkistaa huomattavasti useammin, esimerkiksi hotellihuoneeseen palattuaan, että kortti on tallella, sanoo lainsäädäntöneuvos Tuomo Antila oikeusministeriöstä.

Kortin säilyttämistä voisi verrata käteisen säilyttämiseen, eli arkijärjellä pärjää.

- Jos esimerkiksi aamuyöstä on tulossa ravintolasta tai maksaa viimeisinä tunteina ostamiaan palveluita, niin muistaa ettei luovuta korttia minnekään takahuoneeseen. Kortti on pidettävä näkyvillä, OP-Pohjola ryhmän maksuliikkeestä vastaava pankinjohtaja Anne-Mari Tyrkkö ohjeistaa.

Tilinumero pitenee

Maksujen harmonisointi Euroopassa tarkoittaa myös sitä, että jokaisen suomalaisen tilinumero muuttuu kansainväliseksi. Tämä muutos ei kuitenkaan johdu lainsäädännöstä, vaan on osa pankkien itse luomaa Euroopan yhteisen maksualueen (SEPA) standardisointia.

- Suomen 14 merkin tilinumero kasvaa nyt 18 merkkiin, eli eteen tulee Suomen maatunnus (FI) ja pari tarkistetta, pankinjohtaja Anne-Mari Tyrkkö kertoo.

Jos tilinumero on lyhyempi kuin 14-numeroinen, siihen tulee myös täytenollia. Oma kansainvälinen IBAN-tilinumero löytyy esimerkiksi tiliotteesta. Sen käyttö on tulossa pakolliseksi myös kotimaassa siirtymäajan jälkeen.

- Kaikki jotka ovat saaneet veroehdotuksen näkevät, että verottaja on siirtynyt pyytämään tällaista tilinumeroa. Myös Kelan lomakkeissa on IBAN-tilinumero. Vuoden 2011 lopussa sitten viimeistään on pakko sitä käyttää, Tyrkkö muistuttaa.

Myös kotimainen suoraveloitus korvataan SEPA-suoraveloituksella, jolla suoraveloitusta voi käyttää rajojen yli. Asiakkaan kannattaa olla tarkkana, sillä SEPA-suoraveloituksessa valtakirja annetaan laskuttajalle, eikä pankki tarkista enää valtakirjan oikeellisuutta. Tyrkön mukaan kansallisesta suoraveloituksesta luovutaan näillä näkymin vuoden 2013 lopussa.

Sirukortit ovat korvaavamassa magneettijuovaiset kortit. Sirukortin tunnusluku on pitää mielessä, sillä sirukortilla tehtyjä ostoksia ei enää ensi vuonna voi kuitata kaupassa allekirjoituksella.

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Haapanen