Saako lapsi leikkiä pyssyllä?

Ihmisten mielipiteet lasten aseleikeistä jakautuvat jyrkästi kahteen leiriin. Kysyimme, saako lapsi leikkiä pyssyleikkejä ja kuuluuko leluaseita myydä kaupoissa. Neljä päijäthämäläistä vastasi.

leikkiaseet
Janne Bröjer, Raine Makkonen, Pirkko Kallio ja Nina Patrikainen.
Janne Bröjer, Raine Makkonen, Pirkko Kallio ja Nina Patrikainen.YLE / Hanna Poikolainen

Nina Patrikainen, 42, Asikkala:

- Kaupoissa saa myydä aseita, mutta ei erehdyttävästi oikean aseen oloisia. Niiden on oltava sellaisia, että lapsi erottaa niiden olevan leikkiaseita.

- Aikuinen on velvollinen kertomaan ja rajoittamaan, jos leikki menee liian rajuksi.

Janne Bröjer, 22, Hollola:

- Ei ole hyvä asia, jos lapset leikkivät aseilla. He saattavat ajatella, että aseet ovat normaaleja leikkikaluja, eivätkä ehkä tajua asian vakavuutta tai sitä, minkä vuoksi aseita on olemassa. Rosvo-poliisileikit ovat ihan jees. Siinä tulevat hyvän ja pahan roolit esille. Jos lapset vielä ymmärtäisivät, että poliisin tulee voittaa, se olisi vielä parempi asia. Aina he eivät sitä tajua.

- Minulla on jyrkkä kanta asiaan, koska olen uskossa ja koulusurmat järkyttivät minua hirveästi. Ei todellakaan ole enää sallittavaa, että lapset leikkivät aseilla sellaisen jälkeen. Sen sijaan pehmonallet ja barbit ovat hyviä leluja. Leikkiaseita ei pidä myydä missään.

Pirkko Kallio, 44, Orimattila:

- Ei pyssyleikeissä mitään pahaa ole. Televisio se on kaikista pahin, jos lapset ottavat sieltä mallia. Vesipyssyillä tai muilla leikkiminen ei ole pahaksi lapsille. Olen niillä itsekin leikkinyt, eikä minustakaan tullut ongelmanuorta eikä vanhempaakaan.

- Kyllä leikkiaseita pitää myydä joka kaupassa. On vanhemmista kiinni, haluavatko he ostaa lapsilleen pyssyjä vai ei.

Raine Makkonen, 60, Lahti:

- Pyssyt kuuluvat poikien leikki-ikään, kunhan eivät mene liian pitkälle. Mieluiten voisivat leikkiä omatekoisilla puupyssyillä, eikä sellaisilla, mitkä näyttävät oikeilta aseilta. Aidon näköiset leikkiaseet voivat harhauttaa jollakin tavalla.

- Oikea tapa olisi mielestäni se, ettei leikkipyssyjä myytäisi ollenkaan.

Lähteet: YLE Lahti / Hanna Poikolainen