1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Musta mamba

Vallilan mustamamba odottaa perheenlisäystä

Vallilan Tropicariossa on todistettu erittäin harvinaista perhetapahtumaa. Yksi maailman vaarallisimmista eläimistä, mustamamba on pyöräyttänyt lähes parikymmentä munaa. Tapaus on tiettävästi Pohjoismaiden ensimmäinen.

Musta mamba
Tropicarion tulevat vanhemmat ovat vielä nuoria, kasvavia yksilöitä.Tropicario

Maanantaiaamuna kahdeksan aikaan alkanut muniminen kesti vuorokauden. Pitkulaisia, valkoisia munia on arviolta 16-18, mutta vielä niitä ei ole päästy tarkkaan laskemaan. Eläintenhoitaja Jarmo Lanki kertoo, että isä seurasi synnytystä tarkkaan, eikä kätilöäkään kaivattu.

– Eläimet on olleet täällä maan päällä niin paljon kauemmin kuin ihmislaji, että kyllä ne nämä hommat osaavat, Lanki filosofoi.

Munista muutama on pieniä ja ruskeita. Ne emo on hylännyt.

– Ne ovat varmasti tyhjiä. Tämä käärme sai erikoisen paljon munia, yleensä nuoret, ensimmäistä kertaa munivat käärmeet saavat munia vähemmän. Kaikkihan niistä eivät kuoriudu, Lanki kertoo.

Poikkeuksellinen tapaus

Mustamamban poikiminen eläintarhaoloissa on hyvin harvinaista, esimerkiksi Pohjoismaissa näin ei tiettävästi ole koskaan ennen tapahtunut. Lanki arvelee, että muninta onnistui Tropicariossa, koska eläimiä käsitellään siellä mahdollisimman vähän ja olot pyritään pitämään luonnonmukaisina.

Tropicarion munista aikanaan kuoriutuvat pikkukäärmeet viedään toisiin eläintarhoihiin. Yksityisten ihmisten on turha haaveilla niiden ostamisesta, koska eläin on äärimmäisen vaarallinen. Mustamamba on myrkyllinen myös pienenä poikasena.

– Ilman vastalääkettä käärmeen hermomyrkky on sataprosenttisen tappavaa ja sitä riittää huomattavan pieni määrä, Lanki kuvailee.

Mustamamba on maailman toisiksi pisin myrkkykäärme ja voi kasvaa jopa 4,5 -metriseksi. Tropicarion mustamambat ovat nyt kolmemetrisiä, mutta niiden kasvu jatkuu vielä. Vaikka käärmeet ovat vaarallisia, kuvailee hoitaja niitä uteliaiksi ja eloisiksi kavereiksi.

– Ne ovat päiväaktiivisia käärmeitä, mikä ei ole ihan tavallista myrkkykäärmeiden joukossa. Nämä ovat luonteeltaan kivoja, syövät koko ajan ja ovat koko ajan liikkeellä.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi