Kotirintaman tarinat talteen

Etelä-Karjalassa alkaa valtakunnallinen projekti, jossa kuka tahansa voi kirjoittaa internetiin sotia käyneiden ihmisten muisteluja. Tarinoita kerätään talvi- ja jatkosotien ajoilta ja mieluummin kotirintamalta.

kulttuuri
YLE

Mukana on myös useita kouluja, joiden oppilaat keräävät tarinoita historian kurssien aikana. Tiistaina projektipäällikkö Anu Talka sekä kampanjan kummi, näyttelijä Ville Haapasalo kävivät kertomassa projektista Taipalsaaren Saimaanharjun yhtenäiskoulun 7. -luokkalaisille.

7A -luokan Mari Hirvi on kuullut sotatarinoita isovanhemmiltaan. Mielikuvat ovat syntyneet tarinoiden kautta.

- Sodassa on vähän paha olo, perheet ovat erillään ja näin, Hirvi miettii.

Hirven isoisä on kertonut muun muassa oman isänsä veljistä, jotka teloitettiin punaisten ja valkoisten sotiessa toisiaan vastaan.

Samalla luokalla olevan Essi Parviaisen mielestä tarinoiden kuuleminen ja ylöskirjoittaminen ovat tärkeitä.

- Voi sukupolvelta toiselle kertoa, että miten on eletty sillon, kun oli sota, Parviainen sanoo.

Kaikkien saatavilla paikasta riippumatta

Projektipäällikkö Anu Talkan mukaan internet mahdollistaa sen, että tarinat ovat kaikkien ulottuvilla. Sama ideologia on Lappeenrannan Linnoitukseen suunnitellussa sotahistoriakeskus Kannaksessa.

- Tässä on koko ajan tarkoituksena hyödyntää uutta teknologiaa ja sen antamia mahdollisuuksia, että entäs jos kerättäisiin ihmisten tarinoita niin, että niitä olisi helppo lisätä eli jokainen voisi tehdä sitä kotonaan, jos on nettiyhteys. Samalla sitä kautta voisi tutustua jo kerättyihin tarinoihin. Päästäisiin siihen tilanteeseen mihin tässä koko keskuksessa pyritään, että jaetaan vuorovaikutteisesti tietoa.

Kotirintaman tarinat talteen -projekti alkaa virallisesti tiistaina Lappeenrannan kaupungintalolla järjestettävässä, sotahistoriakeskus Kannasta esittelevässä yleisötilaisuudessa.

Tarinoita kerätään marraskuun loppuun asti. Tarinoita pääsee kirjoittamaan Sotahistoriakeskus Kannaksen internetsivujen kautta ja ne ovat luettavissa heti. Talkan mukaan niitä aiotaan hyödyntää myös sotahistoriakeskuksen näyttelyiden rakentamisessa.

Osa ajan kiertokulkua

Talka toivoo ja uskoo tarinoita kertyvän, vaikka sotahistoriakeskus on kokenut voimakastakin vastatuulta.

- Tarvetta tällaiselle on. Ihmisillä on tarve jakaa omia ja kuulemiaan kokemuksiaan. Historiantutkijana olen sitä mieltä, että ihmisillä on halua kuulua johonkin yhteisöön, halu kuulua ajan kiertokulkuun. Tämähän on yksi tapa olla mukana siinä asiassa eli kirjaamalla niitä oman suvun ja perheen tarinoita ylös.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala