Kasarileffat tulevat takaisin

80-luvun elokuvat tekevät taas tuloaan teattereihin. Elokuvasaleissa pyörii parhaillaan nostalgiaklassikoita kuten Painajainen Elm Streetillä ja Titaanien taistelu, ja parhaillaan tekeillä on Karate Kidin ja Footloosen kaltaisia kasariklassikoita.

viihde
Ralph Macchio ja Elisabeth Shue tykkäsivät toisistaan alkuperäisessä Karate Kidissä vuodelta 1984Columbia Pictures

80-luku näyttää vetoavan myös yleisöön - vastikään ensi-iltansa saanut Painajainen Elm Streetillä oli Pohjois-Amerikan viikonlopun katsotuin elokuva. Yleisöä on kiinnostanut myös teattereissa pyörivä Titaanien taistelu -fantasiaelokuva, joka on uusi versio vuonna -81 ilmestyneestä Jumalten taistelu -leffasta.

Pelkkä yleisön suosio ei kuitenkaan selitä Hollywoodin vallannutta kasaribuumia. The Times -lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kiinnostusta selittää ennen kaikkea Hollywoodin sukupolvenvaihdos. Filmistudioiden pomot ovat nyt nelikymppisiä eli juuri sitä porukkaa, jotka ovat nuoruudessaan haltioituneet Karate Kidin kaltaisista klassikoista.

Hollywood-tuottajat puolestaan arvioivat 80-luvun vetovoiman perustuvan osin siihen, että kyseinen vuosikymmen oli ikään kuin kiltti versio nykypäivästä. 80-luvulla kaikki oli suurta, kiiltävää ja jännittävää, mutta uhkat ja epävarmuus huomattavasti vähäisempiä kuin 2000-luvulla.

Niinpä elokuvateattereissa nähdään pian sellaisia nostalgiahelmiä kuin tanssielokuva Footloose, tieteisseikkailu Tron sekä isolla budjetilla valmisteltava Wall Street. Kenties selvimmin kasari-nostalgia artikuloituu Suomessa kesällä ensi-iltansa saavassa Hot Tube Time Machine -komediassa, jossa neljä ystävystä päätyy aikamatkalle takatukkien, säärystimien ja pastellinväristen t-paitojen värittämään vuoteen 1986.

Lähteet: YLE Uutiset