1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksa panostaa auringon hehkuun ja taivaan tuuliin

Saksalaiset yhtiöt suunnittelevat Saharaan jättiläismäistä aurinkovoimaloiden ketjua. Merialueille rakennetaan megaluokan tuulivoimapuistoja. Uusiutuvan energian osuus saksalaisten käyttämästä energiasta kasvaa nopeasti.

Ulkomaat
Alustavassa Desertecin infrastruktuurikartassa Suomi on kuin erämaata.DESERTEC Foundation, www.desertec.org

Yli 400 miljardia euroa maksavan Desertec -hankkeen avulla on tarkoitus tuottaa niin paljon aurinkoenergiaa, että se kattaa 40 vuoden kulutta viisitoista prosenttia Euroopan sähköntarpeesta.

Projektin takana ovat muun muassa suuret saksalaiset energiayhtiöt E.ON ja RWE, maan suurin pankki Deutsche Bank, jälleenvakuutusyhtiö Münchener Rück sekä energian ja luonnonvarojen riittävyyttä pohtiva Rooman Klubi.

Osa Pohjois-Afrikkaan Marokkoon, Tunisiaan ja Egyptiin rakennettavien aurinkovoimaloiden tuotoksesta käytetään paikan päällä meriveden tislaamiseen juomakelpoiseksi. Vettä käytetään myös lähistölle perustettavien viljelmien kasteluun ja kasvihuoneiden viilentämiseen. Lauhdeveden lämmöllä jauhetaan paikallisille asukkaille kombivoimaloissa sähköä- ja lämpöä.

Varastoon suolaliuokseen

Valtaosa aurinkosähköstä johdetaan korkeajännitekaapeleita pitkin Eurooppaan. Kaapeleissa käytetään tasavirtaa, mikä pienentää suunnittelijoiden mukaan siirtohävikin noin kolmeen prosenttiin tuhannella kilometrillä.

Aurinkoenergiaa on tarkoitus varastoida nestemäiseen suolaliuokseen. Tekniikkaa kokeillaan parhaillaan Espanjassa. Varastoinnilla varmistetaan, että ostajat saavat sähköä tasaisesti vuorokauden ajasta ja paisteesta riippumatta. Jos pilvisyys jatkuu poikkeuksellisen pitkään, niin turbiineja voidaan pyörittää aurinkovoimalla tehdyn höyryn sijasta myös öljyllä, maakaasulla ja biomassalla.

Saksan hallitus on luvannut hankkeelle täyden tukensa. Ympäristöjärjestö Greenpeace pitää sitä "parhaana mahdollisena vastauksensa aikamme globaaleille talous- ja ympäristöongelmille".

Kritiikkiä hävikistä

Vaikka mammuttimainen suunnitelma vaikuttaa kuin taivaan lahjalta energia- ja ilmasto-ongelmien kourissa vaikertavalle Euroopalle, niin suunnitelma saa osakseen myös kritiikkiä. Saksan puolivaltiollisen energia-agentuurin Denan mukaan sähkön siirtämiseen tuhansia kilometrejä liittyy monia ongelmia.

Hävikki on sen mukaan liian suuri, vaikka sähkö johdettaisiin vaihtovirran sijasta tarkoitukseen paremmin sopivana tasavirtana. Sähköverkko saattaa houkutella myös terroristeja ja johtaa energiariippuvuuteen Venäjän sijasta islamilaisiin maihin.

Energia-agentuuri pitää parempana vaihtoehtona, että saksalaisten rahoittaman aurinkovoimalaketjun tuottama energia käytettäisiin kokonaisuudessaan Pohjois-Afrikassa. Saksalaiset yritykset voisivat hyödyntää panostuksensa Saharaan kansainvälisessä päästölupakaupassa.

Osa energiasta tuulen tuomaa

Myös saksalaisilla energiamarkkinoilla vahvasti mukana olevan ruotsalaisen Vattenfallin mukaan eurooppalaisten tarvitsema energia olisi parasta tuottaa Euroopan rajojen sisällä. Ympäristöjärjestöt epäilevät, että kannanottoon saattaa vaikuttaa yhtiön suunnitelma rakentaa Saksaan lisää suuria hiilivoimaloita.

Rinnakkain aurinkoenergian kanssa Saksassa panostetaan voimakkaasti moniin tuulienenergiahankkeisiin. Maa on ennestään 21 000:lla tuulivoimalallaan maailman toiseksi suurin tuulienergiantuottaja Kiinan jälkeen.

Tällä viikolla käynnistettiin Saksan ensimmäinen suuri avomerituulivoimala. Pohjanmerellä sijaitsevan Alpha Ventus - voimalan tuulimyllyt jauhavat sähköä vuodessa 50 000:n kotitalouden tarvitseman määrän. Itä- ja Pohjanmerelle suunnitellaan 29 vastaavanlaista voimalaa.

Tuuli alentaa sähkön hintaa

Saksalaisten sähköntarpeesta tuotetaan tuulella nyt noin seitsemän prosenttia, mikä on vajaat puolet kaikesta uusiutuvalla energialla tuotettavasta sähköstä. Hallituksen tavoitteena on kasvattaa 2020 mennessä uusiutuvan energian osuus kolmannekseen energiantuotannosta. Edellisen hallituksen sosialidemokraattisen ympäristöministerin Sigmar Gabrielin mukaan lisäys riittäisi korvaamaan käytöstä poistettavat 17 atomivoimalaa.

Tuulivoiman vinhasti kasvava osuus sähköntuotannossa alentaa ajoittain sähkön hintaan. Koska laki velvoittaa energiayhtiöt ostamaan kaiken tuulisähkön, niin myrskyisinä aikoina ne joutuvat alentamaan vastaavasti hiili- ja ydinvoimaloidensa kapasiteettia.

Perinteisiä voimaloita ei kuitenkaan pystytä ajamaan alas niin nopeasti, etteikö ehtisi syntyä sähkön ylitarjontaa. Sen seurauksena tukkuostajat ovat saaneet tuulisimpina päivinä Leipzigin sähköpörssistä sähköä jopa ilmaiseksi. Joissakin ylikapasiteettitilanteissa heille on tarjottu kylkiäisenä myös rahaa.

Ympäristöjärjestöt vaativat, että miinushinnan on näyttävä myös kuluttajan sähkölaskussa. Toistaiseksi etu on jäänyt kokonaisuudessaan tukkuostajan taskuun.

Lähteet: YLE Uutiset / Pertti Rönkkö, Berliini

Lue seuraavaksi