Sotkamon nuorille uudet tilat

Sotkamolaisnuorille on luvassa uudenlaista ajanvietettä ja yrittäjyysoppia. Sotkamon 4H-yhdistys rakentaa uusia tiloja Leader-rahoituksen turvin aivan kylän keskustaan.

Sotkamo
Topi hyppää-logo ja 4H-logo
4H-liitto

Tiloihin on tulossa nuorten itsensä suunnittelema ja toteuttama "olohuone", kaksi erilaista työpajatilaa puu- ja käsitöille, tuotteiden myyntipiste sekä toimistotiloja 4H-yhdistykselle ja kuntouttavalle tyyötoiminnalle. Kainuuntielle, Benetton-vaatemyymälän alakertaan tulevia tiloja on kaikkiaan käytössä noin 200 neliötä.

Vapaa-ajan toiminnan lisäksi tiloihin on tulossa erilaista kurssitoimintaa. Lisäksi nuorille on suunniteltu mahdollisuutta turvallisesti aloittaa oma yrittäjätoiminta.

Työpajat ja yrittäjyysneuvonta on tarkoitettu sotkamolaisille lukioikäisille nuorille, sanoo 4H -yhdistyksen toiminnanjohtaja Minna Korhonen.

- Esimerkiksi jos nuori on hyvä tuunaamaan laukkuja, hän voi sitten meidän avullamme perustaa yrityksen ja tulla tekemään niitä laukkuja sitten pajatiloihin. Neuvomme nuorta alusta asti ja kunnolla kaikessa mitä yrityksen perustaminen tarkoittaa. Nuoret voivat siten opetella yrittäjyyttä turvallisessa ympäristössä.

Neuvonnan lisäksi nuorille yrittäjille haetaan henkilökohtaiset yrittäjäkummit.

Työpajatoiminta istuu hyvin 4H -yhdistyksen toimintaan, sanoo Korhonen.

- 4H -toiminnassa tämä ajatus että nuoret tekevät itse, tekemällä oppii, on ollut aina meidän perusajatus. Nyt tätä ajatusta on vain vähän nykyaikaistettu. Nuori saadaan huomaan, että hei, tämänhän voi tehdä itse ja siten nuori työllistää itse itsensä. Aiemmin on ollut niitä porkkanamaita ja muuta sellaista, ja sillä tavalla nuoret ovat saaneet omaa rahaa aiemmin. Nyt sitten tällä tavalla. Ja Sotkamossa on niin mahtavia lahjakkaita nuoria, niin jotenkin minä haluan heidän lahjojansa ja taitojansa esille enemmän, hehkuttaa Korhonen.

Uudet tilat eivät kilpaile kunnallisen nuorisotoimen kanssa, sanoo Korhonen.

-Toimitaa on suunniteltu hyvässä ja kiinteässä yhteistyössä kunnan nuorisotyön kanssa. Olemme koettaneet tehdä tätä siten, että meillä ei olisi pällekkäisiä toimintoja, esimerkiksi metallipaja on tulossa kunnan remontoimiin tiloihin, joten sitä ei tänne suunniteltu, sanoo Korhonen .

Leader-rahoituksen turvin aloittava hanke on kaksivuotinen ja sen kustannusarvio on yhteensä hiukan yli 80 000 euroa.

Lähteet: YLE Kainuu