1. yle.fi
  2. Uutiset

New Yorkin räjäytysyrityksestä epäilty syytteeseen

New Yorkissa sunnuntaina epäonnistuneesta autopommi-iskusta epäiltyä miestä vastaan on nostettu syytteet. Uutistoimisto Reutersin haltuunsa saamien oikeuden asiakirjojen mukaan syytekohtia on kaikkiaan viisi, yhtenä niistä joukkotuhoaseen käytön yritys.

Ulkomaat
Poliisi etsii miestä, joka turvakamerakuvassa nähdään vaihtamassa paitaansa.Reuters-TV

Oikeuden asiakirjojen mukaan mies on myöntänyt saaneensa pommintekokoulutusta Waziristanissa Pakistanissa.

New Yorkissa pidätettiin myöhään maanantai-iltana pakistanilaissyntyinen Yhdysvaltojen kansalaisuuden saanut 30-vuotias mies. Oikeusministeri Eric Holderin mukaan epäilty on kuulusteluissa myöntänyt osallisuutensa tekoon ja antanut viranomaisille arvokkaita tietoja.

Pakistanin viranomaiset ovat pidättäneet useita ihmisiä liittyen epäonnistuneeseen autopommi-iskuun, kertovat turvallisuuslähteet. Pakistanilaisten turvallisuuslähteiden mukaan Pakistanissa kiinniotetut ovat Yhdysvalloissa pidätetyn miehen sukulaisia. Myös miehen ystävä on pidätetty.

Pidätetyn kerrotaan olevan kashmirilaista syntyperää.

Pidätys tehtiin New Yorkin John F. Kennedyn kansainvälisellä lentokentällä miehen yrittäessä poistua maasta Emirates-yhtiön lennolla Dubaihin. Emiratesin mukaan yhteensä kolme matkustajaa poistettiin Dubain-koneesta. Nyt pidätettyä miestä syytetään räjähdelastissa olleen auton kuljettamisesta New Yorkin Times Squarelle.

Connecticutin osavaltiossa asuvan miehen kerrotaan viettäneen äskettäin viisi kuukautta Pakistanissa. Pakistanilainen Tahriik-e-Taliban -järjestö on ilmoittanut olleensa räjäytysyrityksen takana.

Osti auton kolme viikkoa sitten

Epäillyn kerrotaan ostaneen New Yorkin Times Squarella pommilastissa löydetyn auton kolmisen viikkoa sitten käteiskaupalla ilman virallisia lomakkeita. Myyjään hän oli ottanut yhteyttä samasta prepaid-numerosta, josta oli soitettu pommissa käytettyjä sähikäisiä myyvään ilotulitekauppaan. Soitot auttoivat poliisia pääsemään epäillyn jäljille.

Jos autopommi olisi räjähtänyt, seuraukset vilkkaalla hotelli- ja ostosalueella olisivat olleet tuhoisat. Yhdysvaltain hallituksen tiedottaja kuvasi tapausta terrorismin yritykseksi.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama sanoi tiistaina Washingtonissa pitämässään puheessa, että isku oli vakava muistutus ajankohtaisista turvallisuusuhista. Hän kuitenkin vannoi, että Yhdysvallat ei alistu pelolle ja terrorille.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi