Parlamentaarikot: Syanidi kielletään kaivoksissa

Suomalaiset MEBit Satu Hassi (vihr.) ja Sirpa Pietikäinen (kok) uskovat, että syanidin käyttö tullaan kieltämään kaivostoiminnassa. Syanidin käyttökieltoa ajaa parlamentin suurin ryhmä, keskusta-oikeistolainen EPP, johon kuuluvat muun muassa Kokoomuksen euroedustajat.

Syanidi
Työkoneita Kittilän kultakaivoksella.
YLE / Esko Puikko

Euroopan Parlamentin täysistunto äänestää keskiviikkona syanidin käytön kieltämisestä kaivostoiminnassa EU:n alueella. Suomalaiset MEBit pitävät päätöslauselman läpimenoa lähes varmana. Satu Hassin (vihr.) mukaan konservatiivit harvoin profiloituvat ympäristön suojelussa ja nyt kun niin on käynyt, on enemmistö hankkeen takana.

Hassin mukaan EPP:n aktiivisuus syanidin kieltämisessä johtuu erityisesti EU:n uusien jäsenmaiden edustajien tavattomasta huolesta, että uusia syanidia käyttäviä avokaivoksia suunnitellaan avattaviksi Slovakiassa, Unkarissa, Kreikassa, Romaniassa ja Bulgariassa.

Suomen entinen ympäristöministeri, Euroopan Parlamentin ympäristövaliokunnan ja EPP-ryhmän jäsen Sirpa Pietikäinen (kok) sanoo taustalla olevan myös kymmenen vuotta sitten Romaniassa tapahtunut onnettomuus, jonka seurauksena kultakaivoksesta pääsi 100 000 kuutiota syanidipitoista vettä Szamos - Tisza - Tonava -jokialueelle. Tästä aiheutui ekologinen katastrofi Keski-Euroopassa.

EPP-ryhmän maaliskuussa esitetyn suullisen kysymyksen mukaan on vain ajan kysymys ja riippuu ihmisen laiminlyönneistä, milloin vastaava katastrofi tapahtuu uudelleen.

Vuosien prosessi

Parlamentin päätös on luonteeltaan poliittinen tahdon ilmaus ja se ei suoraan johda uuteen lakiin. Mikäli selvä enemmistö kannattaa esitystä, menee se seuraavaksi Komission harkittavaksi ja valmisteltavaksi. Hassi arvioi, että lakiesityksen valmisteluun voi helposti mennä yli vuosi.

- Eu-laki syntyy vain jos sekä ministerineuvoston että Parlamentin iso enemmistö kannattaa sitä lakia, Hassi sanoo.

Sirpa Pietikäinen (kok) ja Satu Hassi (vihr.) pitävät päätöslauselman läpimenoa lähes varmana. Jos näin käy, se ohjaa komissiota valmistelemaan lakiesityksen joka tyydyttää parlamentin enemmistöä. Sirpa Pietikäinen arvioi, että Parlamentti ei tulisi hyväksymään sellaista lakiesitystä, joka sallisi syanidin käytön jatkumisen.

Mikäli laki lopulta tulee voimaan, tulee nyt toiminnassa oleville syaniidikaivoksille vuosien siirtymäajat. Ensimmäisenä laki tulisi koskemaan uusia, perusteilla olevia kaivoksia.

Mikäli syanidin käyttö kielletään, joutuu Suomen ainoa syaniidia käyttävä kultakaivos Kittilässä miettimään tulevaisuutensa uudelleen. Vaihtoehtoina olisi joko siirtyminen käyttämään jotakin toista rikastusmenetelmää tai lopettaa kaivostoiminta.

Hassin mukaan yhtenä vaihtoehtona on biokatalyytti -menetelmä, jonka prosessi perustuu bakteerien käyttöön. Menetelmä on käyttökelpoinen sekä uusissa että vanhoissa kaivoksissa ja sen käyttö tulisi halvemmaksi kuin syanidin käyttö.

- Syanidin hinta on maailmalla kasvanut samaa tahtia kullan hinnan nousun ja uusien kaivoksien avaamisen kanssa. Voi olla, että tästä uudesta menetelmästä tulee sekä ympäristöystävällisempi että edullisempi tapa tuottaa kultaa ja hopeaa, Hassi sanoo.

Korhola, Itälä ja Essayah ovat eri linjoilla

Kokoomuksen europarlamenttiedustajat Eija-Riitta Korhola ja Ville Itälä sekä kristillisten Sari Essayah EPP-ryhmästä eivät ole Sirpa Pietikäisen ja Satu Hassin kanssa samoilla linjoilla.

Korholan mukaan syanidin täyskielto rankaisee turhaan niitä kaivoksia, jossa syanidia käsitellaan asianmukaisesti, suljetussa prosessissa. Korhola arvostelee Pietikäistä ja muita täyskieltoa ajavia naivista suhtautumisesta vakavaan asiaan.

Korholan mukaan päätöslauselma tuli parlamentille yllätyksenä ja sitä ei ole valmisteltu riittävästi. Korhola uskoo päätösesityksen saavan parlamentin enemmistön tuen.

- Tietämättömyys mahdollistaa päätöslauselman läpimenon, Korhola sanoo.

Korhola, Itälä ja Essayah ovat allekirjoittaneet muutosesityksiä, joilla halutaan lieventää päätöslauselmaa niin, että syanidin käyttöä kaivostoiminnassa ei kategorisesti kiellettäisi.

Lähteet: YLE Lappi / Tapio Räihä