Kuusikymppinen Arponen on 61 teoksen mies

Lappeenrantalainen Antti O. Arponen on tehnyt leipätyönsä lehtimiehenä. Vuodesta 2004 Arponen on ollut Karjala-lehden päätoimitajana. Päätyönsä ohella innokas historiantutkija ja urheilujournalisti on kirjoittanut lukuisia historiikkeja ja urheiluteoksia.

Karjalan tasavalta
Antti O Arponen
YLE

Antti O. Arponen tietää suomalaisesta urheilusta enemmän kuin keskivertosuomalainen. Jo nuorena miehenä Antin sydäntä olivat lähellä jalkapallo ja yleisurheilu. Urheilutiedon SM-kilpailuissa hän on voittanut lukuisia palkintoja ja myöhemmin hän on ollut niissä myös kysymysten tekijänä ja tuomarina.

Tuottelias historoitsija

Ensimmäinen Arposen kirjoittama teos on Anjalanliiton 40-vuotishistoriikki vuodelta 1972 . Nyt huhtikuussa 2010 ilmestyi 61. kirja - Karjala Liitto 70 v. Seuraavaksi painoon menee kalkkikiviteollisuuden historiasta kertova teos.

Erityisen ylpeä historiantutkija on Luovutetun Karjalan Urheilu -teoksesta.

– Aihetta ei oltu aikaisemmin tutkittu. Innostuin siitäkin totaalisesti, käsikirjoitus oli lähes tuhat sivua ja kustantajan pyynnöstä tiivistin sen 600 sivuiseksi.

60 kirjaa voi kuulostaa hämmästyttävältä määrältä, mutta Arponen ei pidä tätä mitenkään kummallisena. Hän ei tiedä mistä innostuksen vimma tulee, mutta pitää sitä sopivana luonteenpiirteenä itselleen.

– Kaikilla on käytettävissä 24 tuntia vuorokaudessa. Minulla kirjoittamiseen kuuluu 6–7 tuntia. Toiset katsovat televisiota, , osa käy kapakassa, toisilla on joku käsittämätön mökki, minä tutkin asioita ja kirjoitan kirjoja. Haaveena on saada kirjoittaa 16 tuntia päivässä.

Karjala-lehti tarvitsee nuoria lukijoita

Vuodesta 2004 Arponen on toiminut Heimolehti Karjalan päätoimittajana. Lehden levikki on alle 10 000 kappaletta.

-Viime vuonna saimme lähes neljäsataa uutta tilaajaa. Se on hyvä luku mille tahansa sanomalehdelle, toteaa Arponen.

-Ongelmana on, että suuri osa tilaajista on iäkkäitä 30-luvulla syntyneitä ja heitä kuolee pois päivittäin. Kehitetään sisältöä ja ulkoasua sekä suunnataan lehti 1950- 60- 70-luvuilla syntyneille ihmisille. Itsekin kiinnostuin karjalaisuudesta vasta nelikymppisenä. Omien juurien etsintä innosti tähänkin.

Politiikassa vaan ei poliitikko

Antti O. Arponen toimii Lappeenrannan kaupunginvaltuustossa. Hän kuuluu sitoutumattomaan Myö-ryhmään.

– Olen maakunnallinen päättäjä ja minua kiinnostaa oman elinympäristön asiat, ei niinkään politiikka. Otan asioihin kantaa ja esität herkästi mielipiteeni.

Ensi vuoden eduskuntavaaleihin ei vielä aktiivista monitoimijaa ole pyydetty ehdokkaaksi. Aiemmin on kyllä kysytty, mutta olen ymmärtänyt kieltäytyä ja kieltäydyn edelleen, vastaa Arponen.