Lakko laittaa koululaiset syömään puuroa

Elintarviketyöläisten lakko pysäytti tuotannon Hartwallin ja Felix Abban tehtailla Lahdessa. Oululaisen leipomossa työssä ovat vain esimiehet. Lahden Ateria on varautunut lakon vuoksi ruokalistojen muutoksiin. Muutamat työnantajat ovat sopineet lakon lopettamisesta paikallisella sopimuksella.

lakot
Kaurapuuro voisilmällä.
YLE / Arja Lento

Lakosta ovat jo irtautuneet Turengin jäätelötehtaan sekä Valion ja Arla Ingmannin työntekijät paikallisilla sopimuksilla.

Myös leipä- ja makeisvalmistaja Fazer haluaa irtautua elintarvikealan lakosta yrityskohtaisella työehtosopimuksella. Yhtiö sanoo pyrkivänsä aloittamaan yrityskohtaiset työehtosopimusneuvottelut mahdollisimman pian.

Viime yönä alkaneen elintarviketyöläisten lakon piirissä on noin 80 tuotantolaitosta, joukossa viisi Fazerin leipomoa ja kaksi Fazerin makeistehdasta. Lahdessa Fazer Oululaisen leipomossa leivotaan nyt suosituimpia tuotteita esimiesvoimin.

Hartwallin ja Felix Abban tuotannon lakko pysäytti Lahdessa täysin.

Kuivaraaka-aineet tulevat tarpeeseen

Lahdessa laitosruokailun tarpeisiin raaka-aineita tuovat tavarantoimittajat ilmoittavat pystyvänsä toimittamaan tilauksia vielä ensi viikollakin, kertoo Lahden Aterian toimitusjohtaja Tuulia Pelli. Kuitenkin joistakin yksittäisistä raaka-aineista saattaa tulla pulaa nopeastikin.

- Tuoretavaran puuttuessa saatetaan esimerkiksi kouluissa joutua tarjoamaan tavallista useammin puuroa, sanoo toimitusjohtaja Pelli.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä alkanut elintarviketyöläisten lakko koskee yli kahdeksaa kymmentä tuotantolaitosta kaikilla elintarviketeollisuuden aloilla ympäri Suomen.

- Kuuden päivän lakon vaikutukset tuntuvat tavarantoimittajien mukaan juhannukseen asti, kertoo Lahden Aterian toimitusjohtaja Tuulia Pelli.

Lahden Ateria ruokkii päivittäin noin 20 000 lahtelaista kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa sekä kaupungin työpaikoilla

Lähteet: YLE Lahti

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus