Valtion säästöohjelma uhkaa sulkea Suomen museoita

Valtion tuottavuusohjelman mukaiset säästöt aiheuttavat ongelmia Museovirastolle. Leikkaukset hankaloittavat erityisesti Museoviraston alaisuudessa olevan kansallismuseon toimintaa. Tulevaisuudessa kansallismuseo joutunee sulkemaan osan yksiköistään.

kulttuuri
Untamalan arkeologiakeskus.
Vanhassa navettarakennuksessa toimiva Untamalan arkeologiakeskus on suljettu vuonna 2010.YLE

- Meidän tilanteemme on aika huono siinä mielessä, että noin 40 prosenttia Museoviraston säästötavoitteesta kohdistuu meille. Se on aika huomattava summa, toteaa kansallismuseon johtaja Helena Edgren.

Kaikkiaan Museoviraston täytyy vähentää 44 työntekijää vuoteen 2015 mennessä. Noin puolet vähennyksistä on jo tehty. Tänä vuonna lähtöpassit annetaan 12 ihmiselle. Kansallismuseon osuus vähennyksistä on noin kaksikymmentä käsiparia. Työvoiman lisäksi museo joutuu leikkaamaan myös muita menoja.

- Meidän palkkataso on niin alhainen, että yksittäisen viran lakkauttamisella ei päästä asetettuun säästötavoitteeseen, vaan pitää lisäksi säästää myös muualta, selittää Edgren.

Sulkeminen uhkaa pieniä museoita

Kansallismuseoon kuuluu kaikkiaan 17 museota. Museo on tänä vuonna sulkenut säästösyistä Anjalan kartanomuseon Anjalankoskella, nykyisessä Kouvolassa. Lisäksi Museoviraston hallinnoima Untamalan arkeologiakeskus Laitilassa on suljettu samasta syystä. Kansallismuseon johtaja valmistautuu uusiin supistuksiin.

- Parhaillaan käymme läpi museoita ja teemme aika rankkaakin selvitystä siitä, mitkä museot voidaan tulevaisuudessa pitää auki. Huomio kiinnittyy erityisesti Helsingin ulkopuolella sijaitseviin pieniin museoihin, Edgren kertoo.

Edgrenin mukaan säästöjen takia kansallismuseo voi pitää auki vain niitä yksiköitä, jotka tuottavat rahaa. Museoselvitys valmistuu tämän vuoden aikana.

- Ensi vuoden alussa sitten suljetaan seuraavat museot.

Leikkaukset näkyvät kuluttajille kesän aikana museon pienemmissä kohteissa. Oppaan sairastuessa nähtävyys suljetaan, koska sijaisiin ei ole varaa.

Museoviraston palvelut heikentyneet

Museovirastossa valtion sille asettamat säästötavoitteet koetaan kohtuuttomiksi. Kummastusta herättää sekin, että kulttuurihistorian vaalijaa kohdellaan samalla tavalla kuin muita valtion virastoja.

- Toivomme tietenkin, että valtion puolella järkiinnyttäisiin ja luovuttaisiin ainakin osasta säästöistä, toteaa Museoviraston hallintojohtaja Heikki Halttunen.

Säästöt näkyvät myös Museoviraston palveluissa. Virasto antaa lausuntoja esimerkiksi rakennusasioissa sellaisilla alueilla, joiden läheisyydessä on kiinteitä muinaismuistoja.

- Ne, jotka tarvitsevat meiltä lausunnon rakennuslupahakemuksen yhteyteen, joutuvat odottamaan sitä aiempaa kauemmin, koska meillä ei ole tutkijoita, Halttunen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Lindqvist