Liikanen luottaa Kreikan lainan takaisinmaksuun

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen on luottavainen sen suhteen, että Kreikka kykenee maksamaan takaisin EU-mailta saamansa lainan. Liikanen huomauttaa, että Kreikalta vaadittu sopeutusohjelma on vahvasti ehdollistettu ja sitä seurataan voimakkaasti.

talous
Erkki Liikanen
Erkki LiikanenYLE

YLEn Aamu-TV:n haastattelema Liikanen muistuttaa, jokainen lainaerä maksetaan vain sitä mukaa, kun ohjelma etenee. Jokainen toimenpide puolestaan johtaa siihen, että Kreikan valtio ja talous ovat paremmassa kunnossa. Eli maan maksukyky paranee sitä mukaa kun ohjelma etenee, Liikanen toteaa.

Lisäksi ohjelma on voimakkaasti seurattu. Sitä valvovat EU:n komissio, Kansainvälinen valuuttarahsto IMF, Euroopan keskuspankki EKP ja kaikki EU-maat yhdessä, hän sanoo.

- Suomikin voi joka neljännesvuosi seurata täsmällisesti niitä toimenpiteitä, joita Kreikka on tehnyt. Lainanmaksu voidaan keskeyttää, jos yksikin euromaa katsoo, etteivät Kreikan toimenpiteet vastaa sitoumuksia, Liikanen muistuttaa.

Liikasen mukaan on selvää, että lainassa on aina jokin riski, mutta Kreikan osalta hän pitää riskiä vähäisenä. Hän myös muistuttaa, että Kreikan on oman itsensäkin kannalta selviydyttävä kriisistä, ja tämä tarkoittaa sitä, että pystyy myös maksamaan.

Liikanen uskoo myös, että Kreikan jättilainat menevät läpi EU-maissa, vaikka hallituksilla tuleekin olemaan haastava keskustelu asiasta.

"Euroalueen vakaus hyvä"

Liikanen torjuu epäilyt, että eurojärjestelmän hajoaminen olisi ollut lähellä. Hänen mukaansa eurojärjestelmän vakaus on hyvä.

- Kreikan tilanne lisäsi hänen mukaansa riskejä järjestelmän osalta, mutta yhtä tärkeää on todeta se, että viime viikonloppuna euromaat yhdessä EKP:n, EU-komission ja IMF:n kanssa osoittivat kykynsä toimia tehokkaasti. Tämä on vahvistanut luottamusta kykyyn selviytyä silloinkin, kun haastavia tilanteita tulee esiin, Liikanen sanoi.

Liikasen mukaan kriisistä on kuitenkin opittu se, ettei euroalueen vakaus- ja kasvusopimukseen liittyvä varoitus- ja rangaistusmenettely ole toiminut riittävästi. Järjestelmän on tarkoitus valvoa sitä, että jokainen maa pitää taloutensa tasapainossa.

Liikasen käsityksen mukaan talouskomissaari Olli Rehn ajaa vahvempaa talouspoliittista koordinaatiota, ja Liikanen sanoo tukevansa kaikkia tällaisia pyrkimyksiä.

Liikanen uskoo, että Kreikan talouskriisillä on vähäinen vaikutus Euroopan ja Suomen talouskasvuun. Jos kriisi olisi jäänyt ratkaisematta tai levinnyt muihin maihin, se olisi heikentänyt kasvunäkymiä, hän toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset